Ddia-de-andalucia-1ía de Andalucia (feestdag)

28 februari 2018

Op 28 februari vieren we feest in Andalusië. Dit betekent dat de meeste winkels gesloten zullen zijn. Houd daar rekening mee wanneer u de boodschappen van de week gaat doen.

Maar waarom vieren de Andalusiërs feest?

Het gaat over een nog recente gebeurtenis die dateert uit 1980.
Op 28 februari 1980 hebben de Andalusiërs een referendum gehouden waarin zij hun steun betuigden aan het voorstel voor de oprichting van een autonome gemeenschap met volledige bevoegdheden en dus een eigen regering.

Het Andalusische volk ging naar de verkiezingen in het autonome referendum, dat in zeven van de acht Andalusische provincies bevestigend triomfeerde, maar het wettelijke plafond in Almería niet bereikte.
Een jaar later, in 1981, werd het statuut van de autonome regio goedgekeurd, dat na de grondwet de belangrijkste regel van de Andalusiërs is.

De jaarlijkse herdenking van deze feestdag, rond 28 februari, is een gelegenheid die op scholen, gemeentehuizen en andere openbare instellingen wordt aangegrepen om kennis en reflectie over Andalusië en de Andalusische cultuur te bevorderen, binnen een kader van coëxistentie.

Als er vandaag de dag in elke hoek van Andalusië een symbool wordt weergegeven, is de vlag groen-wit-groen. De samenstelling van drie horizontale strepen (groen, wit en groen), werd in 1918 door de Ronda Assemblee goedgekeurd. De kleuren roepen tonaliteiten van het Andalusische landschap op, terwijl ze tegelijkertijd de waarden van zuiverheid en hoop voor de toekomst symboliseren. En in zijn witte streep, het wapen dat luidt “Andalusië per se, voor Spanje en de mensheid” en geïntegreerd is met de figuur van een Hercules die twee leeuwen tussen de pilaren houdt.