Error: Meta data missing.
logo

ACE en Kosta werken samen voor de straathonden

1ACE (Animal Care España), de non-profit organisatie voor (zwerf)honden in nood in Zuid-Spanje vangt momenteel 350 honden op in het asiel in La Cala de Mijas. Dit is te veel, maar wat doe je als er een hulpeloze hond bij het hek wordt achtergelaten? Er is dringend extra hulp nodig van o.a. (lokale) vrijwilligers, stagiair(es), adoptie- en opvanggezinnen, sponsors en donateurs. Kosta is daarom een media partnerschap aangegaan met Fabienne Paques van ACE en wil u graag informeren over de complete zorg die ACE (ook bekend als SHIN in België) biedt aan alle hondensoorten en -rassen, en over de noodzaak van hulp voor deze honden, in wat voor vorm dan ook. We waren onlangs op bezoek bij ACE en spraken met Fabienne over deze kwestie.

Hoe het begon2

Op 11 december 1999 werd ACE opgericht door Fabienne Paques en Ton van den Broek, beiden zijn sindsdien dag en nacht bezig met het runnen van hun levenswerk.
Fabienne vertelt: “Destijds was het nog een dodenstation. Honden werden hier na 10 dagen afgemaakt, alleen een adoptie kon dit voorkomen. Kooien werden een voor een gehuurd. Deze ‘veilige’ kooien hielden de honden toen in leven. In 2008 bleek dat de eigenaar alle contracten was kwijtgeraakt en hij besloot ze niet te vernieuwen. Op dat moment nam ik het besluit om het dodenstation te huren als asiel, het was vanaf dat moment dus geen dodenstation meer, maar een rescue-center. Nu is het asiel volledig ons eigendom. We voldoen aan alle inspectie-eisen. Het is allemaal eigen investering geweest. Elisabeth en René hebben hierin een heel grote rol gespeeld, zonder hen hadden we het niet gered.”

Asielhonden3

Fabienne spreekt met liefde over ‘haar’ honden en in dit goed verzorgde, in de natuur gelegen hondenasiel ACE - waar alle honden een naam hebben, hun eigen plek, speelruimte en (medische) zorg - horen we van haar het verhaal achter deze (straat)honden en wat er vooraf gaat aan de adoptie van een asielhond: “Bij ons asiel wordt de adoptie van iedere hond volledig geregeld. Na 4 maanden kan een hond geadopteerd worden, eerder mag dit niet. Bij asielhonden speelt vaak het verleden een grote rol. Hierdoor moet je wel veel tijd in een hond steken, om contact te krijgen. Maar de band die je dan krijgt is onbeschrijflijk, zegt Fabienne.” Ze vervolgt: “Ik vang heel veel hondjes op, als je ziet hoe ze zich ontplooien, dat is het mooiste in mijn leven.”

4Intussen komt Driesje, een van de asielhonden, ons even gedag zeggen en springt enthousiast op schoot bij Fabienne. Ze zegt glimlachend: “Hij ontsnapt altijd.” En vertelt ons dan zijn verhaal: “Op een morgen stond hij aan de poort, hij beet, hij wilde van niemand iets weten, laat staan iets eten of drinken. Na drie dagen in een kooi gezeten te hebben, zette ik hem bij mij aan het bureau en opeens begon hij te eten en te drinken en nu is hij een echte ‘pesado’. Zijn baasjes kwamen op een gegeven moment terug, maar toen ze hoorden van de benodigde chip en vaccinatie, zijn ze nooit meer komen opdagen. Ongelooflijk, ze wonen gewoon hier in La Cala.”

Adoptie5

“Een adoptie in het buitenland kost bij ons 300 euro. Bedenk wat daar allemaal aan vooraf gaat. Honden zitten hier vaak een jaar, minimaal 2 maanden. Er blijft niks over, integendeel, we hebben altijd tekort. Adoptie is niet zo eenvoudig: de honden worden getest op de 5 mediterrane ziektes, we doen huisbezoek, we verzorgen een contract, de zieke honden worden vooraf behandeld (ze gaan gezond naar het gezin), dan nog de vaccinaties (tegen 7 verschillende ziektes), de chip, het paspoort, de vlucht, het vervoer naar het vliegveld. Een hele organisatie en enorm kostbaar en tijdrovend.” Dit alles wordt door Fabienne geregeld, in samenwerking met haar vaste werknemers, stagiair(es) en vrijwilligers. Gelukkig bestaat er ook nog een hele organisatie in Nederland en België.

6“Voordat de adoptie plaats kan vinden, moeten er heel veel hondjes geopereerd worden”, legt Fabienne uit. Ze vervolgt: “Carlos Macías uit Alhaurín, een van de beste dierenartsen uit de omgeving, helpt ons tegen een speciaal tarief, anders was het onmogelijk. We hebben minimaal twee operaties per maand, de kosten hiervoor bedragen tussen de 800 en 1500 euro per keer.” “En”, verzucht Fabienne, “helaas werken luchtvaartmaatschappijen over het algemeen nauwelijks tot niet mee. Transavia is het meest positief. Het idee, ‘het zijn maar straathonden’, blijft toch spelen. Als er een rescue-minded luchtvaartmaatschappij zou zijn, zou dit geweldig zijn en zouden we direct uitsluitend met hen werken.”

Opvanggezinnen

ACE heeft niet onbeperkt ruimte en middelen om alle honden op te vangen. “We kunnen het financieel niet meer bolwerken. We hebben dringend opvanggezinnen nodig, o.a. voor kleinere hondjes en pups, maar het is moeilijk om hiervoor mensen te vinden. Wat vaak afschrikt is dat je na een bepaalde periode weer afscheid van de hond moet nemen en het is gewoon veel werk, bovendien zijn de honden in het begin niet zindelijk.”

Uw hulp 7

ACE heeft een team van vaste werknemers. Daarnaast is de organisatie afhankelijk van hulp van vrijwilligers en studenten: “We werken al meer dan 10 jaar met studenten (richting: dierenverzorging, dierenartsassistent of dierenarts) uit Nederland, België en binnenkort ook uit Engeland.

Het is zo zonde dat er gekort wordt op de subsidie vanuit Nederland voor stagiairs, dit heeft ook voor ons veel consequenties.”
Fabienne vervolgt: “We hebben vooral meer plaatselijke vrijwilligers nodig. De taken variëren, als je graag met de honden wandelt dan is dit fijn, we kunnen ook hulp gebruiken bij het schoonmaken van het terrein en de hondenverblijven, met het verzorgen en kammen van de honden, of denk aan begeleiding van de honden naar het vliegveld. De vrijwilligers lopen meteen mee in het programma en leren het werk in de praktijk.” “En, ik heb gemerkt,” voegt Fabienne toe: “dat helpen bij ons asiel voor velen werkt als therapie. Je denkt nergens anders meer aan, het is zo intens.”

Uw hulp is hard nodig! Adoptie- en opvanggezinnen, studenten, (plaatselijke) vrijwilligers, neem contact op met ACE. Ook eten, handdoeken, fleecedekens, schoonmaakartikelen, etc., zijn zeer welkom. Een maandelijkse financiële bijdrage zou geweldig zijn, of een eenmalige donatie of sponsoring in de vorm van geld voor bijvoorbeeld operaties.

Meer informatie:

Website ACE:  http://ace-charity.org/nl/
Facebook ACE:  www.facebook.com/FabiennePaques/

Als Media partner van ACE zullen wij op onze website en Facebook uiteraard ook de nodige informatie publiceren.

Om contact op te nemen met ACE zie:
http://ace-charity.org/nl/contact/Medewerkers


Notice: Undefined variable: share_html in /home/kostanie/public_html/pages/huisdieren/ace.php on line 28