giftig-voor-de-hond-1

8 dingen die giftig zijn voor de hond

De meeste hondenbezitters geven hun hond graag wat lekkers van tafel, en als het de bezitter niet is dan is het vaak een gast die wat onder tafel geeft.

In het algemeen is alles wat van tafel komt lekkerder dan wat er in de voerbak zit, tenminste volgens de hond en dit wordt dus zonder problemen aangenomen en opgegeten.

Een hond heeft een veel sterkere maag dan wij en kan veel hebben. Echter zijn er een aantal dingen die voor honden niet geschikt zijn. Zo kunnen ze er ziek van worden, en in het ergste geval er dood van gaan.

Chocolade

Chocolade is een van de gevaarlijkste dingen voor uw hond, maar een nog groter probleem is dat de meeste honden er gek op zijn.

Chocolade bevat de gifstof Theobromine. Deze is zowel  giftig voor mensen als dieren. Gezien honden deze gifstof heel langzaam verwerken kan een dosis van ongeveer 50 gram pure chocolade of 400 gram melk chocolade al tot een hartstilstand leiden.

Bij mensen is het ook mogelijk, men moet dan echter in een korte periode ongeveer 6 kilo pure chocolade of 48 kilo melk chocolade eten.

In het algemeen, hoe meer cacao de chocolade bevat, hoe meer Theobromine er in zit.

Dus als u een hond heeft, berg de chocolade goed op en laat uw hond niet alleen met een reep chocolade.

Uien & Knoflook

Ui, knoflook en alle andere groenten van de “ui-familie” zijn niet goed voor de hond en kunnen leiden tot bloedarmoede.

Druiven & Rozijnen

Druiven en gedroogde druiven (rozijnen) zijn zeer gevaarlijk voor de hond. Ze kunnen ernstige nierproblemen veroorzaken. Een paar rozijnen zijn al genoeg om de nieren te laten falen.

Alcohol

Dit zal u niet verbazen: het is o.a. slecht voor de lever. Zowel bij de mens als hond, maar de lever van een hond kan hier veel slechter tegen dan de mens, mede door de langzamere stofwisseling.

Paddenstoelen

Dit is een lastige, gezien het onder bepaalde omstandigheden bij sommige rassen niet giftig is.
In het algemeen is het beter uw hond van paddenstoelen en champignons weg te houden.

Noten en Pitten

Veel noten en pitten zijn giftig voor uw hond. Sommige zijn zelfs  extreem giftig voor uw hond. Daarom is het beter noten en pitten in het algemeen te vermijden.

Avocado

De avocado bevat Persine. Honden kunnen deze stof niet afbreken. Deze stok kan de longen en alvleesklier van uw hond aantasten. De schil en pit van de avocado bevatten de grootste hoeveelheid Persine.
Xylitol (zoetstof)

Een zoetstof die vaak gebruikt wordt in kauwgom, maar ook in andere producten. Deze stof kan door mensen goed opgenomen worden en heeft zelfs voordelen voor uw tanden. Deze stof  is echter extreem giftig voor uw hond.

Gezond verstand

Wat voor u niet goed is, is voor de hond meestal ook niet goed. Te veel suiker, te veel vet, etc.
Uiteraard zijn er meer dingen die niet goed zijn voor uw hond, zoals rauwe aardappelen. Die tevens voor u ook niet goed zijn. Maar gezien een hond meer moeite heeft stoffen op te nemen en te verwerken, zijn deze voor honden veel giftiger dan voor u.

Het beste is uw hond helemaal niets van tafel te geven,  al is dat moeilijk wanneer deze je met grote ogen aanstaart en zo lief is. Maar toch, let op wat je de hond geeft.

Planten

Honden eten wel eens gras, en kauwen op planten. Gezien sommige planten extreem giftig kunnen zijn, is het aan te raden dat u weet welke planten u thuis en in de tuin heeft.
O.a. de Oleander (Nerium oleander) is een veel voorkomende plant hier aan de Costa. Deze plant is zeer giftig voor zowel honden als mensen.