reizen-met-honden-1

Reizen met honden, waar moet je  dan op letten

Als de vakantieperiode aanbreekt en je eindelijk meer tijd hebt om te ontspannen, is het voor hondeneigenaren ook hét moment om ten volle van hun hond te genieten. Wel is het van groot belang dat je goed voorbereid met je hond op vakantie gaat, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Daarom in dit artikel advies en informatie ter voorbereiding op vlieg- en autovakanties met de hond.

Vliegtuig of auto?

Veel mensen denken dat het meenemen van een hond op een vliegvakantie niet bevorderlijk is voor het welzijn van het huisdier. Als baasje ben je misschien bang dat je hond hierdoor veel stress krijgt, maar dit blijkt in de praktijk best mee te vallen.

Ervaringsdeskundige Fabienne Paques van hondenasiel ACE in Mijas Costa legt uit: “Honden gaan ofwel boven met jou mee in de cabine, dit kan tot 6 of soms ook 10 kg, dit verschilt van maatschappij tot maatschappij. Honden vanaf 10 kg worden beneden in het ruim vervoerd, dit zijn aangepaste en verwarmde ruimtes in het vliegtuig. Honden met assertieve en vlotte karakters hebben nauwelijks last van de vlucht. Heb je nou een extreem bange hond, dan is reizen per auto bijvoorbeeld meer aan te raden.”

Tips voor reizen per vliegtuig

  • Honden en katten mogen alleen aan boord vanaf 3 maanden en 21 dagen (dit vanwege het rabiës vaccin)! Volwassen honden moeten ook tegen rabiës ingeënt zijn, anders kunnen ze niet mee. Dit is verplicht binnen Europa.
  • Geef als dit niet direct nodig is, géén kalmeringsmiddel.
  • Alleen gezonde honden mogen mee in het vliegtuig.
  • Er is een aangepaste transportbox nodig die IATA-goedgekeurd is.
  • Iedere hond heeft een Europees Paspoort nodig met een gezondheidsverklaring van de dierenarts, en de benodigde vaccinaties (elk land heeft zijn eisen, dat moet je altijd grondig nagaan).
  • Het is ook altijd goed om even met je dierenarts te overleggen welke mogelijke ziektes er voorkomen op jouw vakantiebestemming.
  • Zorg ook altijd dat je hond beschermd is tegen vlooien en teken. Weet dat teken enorm nare ziektes kunnen veroorzaken!

Tips voor voeding gedurende de reis

Als je hond meegaat in het vliegtuig is het het best om tot 12 uur voor vertrek geen eten meer te geven, dit om geen problemen te krijgen tijdens de vlucht; de hond kan zich namelijk ziek gaan voelen en gaan overgeven. Ze voelen zich op deze manier echt prettiger dan met een volle maag. Als je hond een moeilijke eter is, is het aan te raden zijn eigen voer mee te nemen op vakantie.

Medicatie

Natuurlijk zorg je dat je de vaste medicatie van je hond altijd bij je hebt. Daarnaast is het handig om enkele middeltjes mee nemen voor het geval het bijvoorbeeld diarree krijgt, of een wond. Je weet maar nooit. Zoek altijd op voorhand informatie van de plaatselijke dierenarts van je land van bestemming: mocht je medische hulp nodig hebben, dan heb je de gegevens al bij de hand.

Mogen ze mee?

  • Ga voor je aan je vakantie begint na of honden echt welkom zijn en laat het schriftelijk bevestigen, dit is erg belangrijk! Vraag ook vooraf na of ze welkom zijn op de stranden of in de bossen, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan…
  • Als je naar een warme bestemming gaat: oppassen geblazen! Goed voorbereiden op de warmte. Koude bestemmingen geven minder problemen, omdat het warme weer voor de hond veel inspannender is. Goed uitkijken dat je hond niet oververhit raakt, nooit alleen laten in een warme auto, of hem lang laten liggen in de warme zon. Jij moet hem beschermen voor wat gevaarlijk kan zijn.
  • Altijd voor fris water zorgen, waar je ook bent, niet te lange wandelingen maken in de hitte, en zeker niet op het heetst van de dag gaan wandelen.
  • Laat je hond nooit alleen, zeker niet als je de omgeving niet kent, ze kunnen overal mee op een terras buiten, binnen is nogal een probleem (in Spanje bijvoorbeeld).
  • Te veel hondjes verdwijnen door onoplettendheid en onwetendheid, daar kan je je heel goed op voorbereiden. Verlies ze niet uit het oog!
  • Als je je hond per auto meeneemt is dat vaak het minst stresserend: ze zitten bij jou, horen het zachte geluid van de motor en het rustige gepraat van hun baasjes en dit geeft hen het gevoel dat alles goed zit.
  • Regelmatig een stop om te plassen en te drinken is een must, maar dat kan ook tijdens je vakantie, dan heb je alle tijd…

Opvang en honden hotels in de buurt

Er zijn altijd wel honden hotels in de buurt, probeer eerst uit te zoeken welke en waar, ga er zelf een kijkje nemen op een onverwacht moment, zodat je zeker bent dat je viervoeter tijdens jouw vakantie goed wordt verzorgd. Let ook op de volgende punten:

  • Houd dagelijks contact met het hotel waar je hond zit, dat geeft je een goed en veilig gevoel.
  • Er zijn tegenwoordig meer en meer mensen die hun hond of poes uitwisselen met vrienden voor de vakanties, dat is voor de honden natuurlijk altijd het allerbeste, om in hun eigen omgeving met vrienden te mogen thuisblijven. Als gezin A op vakantie gaat blijft gezin B in hun huis en andersom. Dit wordt meer en meer een populaire manier om de hond thuis te laten.

Je hond meenemen op vakantie is heerlijk, je kunt samen leuke dingen doen en er ten volle van genieten. Je leert elkaar soms op een andere manier kennen, je krijgt een nog diepere band met je huisdier, kortom het is op alle vlakken positief. Samen uit, samen thuis!!!