29 Kilo plastiek in maag van aangespoelde potvis

25 Juli 2018

29-kilo-aangespoelde-potvis-1Eerder dit jaar was er een potvis aangespoeld aan de kust van Cabo de Palos. Na onderzoeken bleek dat de potvis maar liefst 29 kilo plastiek in zijn maag had. Er werden netten, plastic zakken, raffia zakken, touwen, flessen plastic en zelfs een trommel gevonden in het maag van het arme dier.

De mannetjes walvis van bijna 10 meter lang en een gewicht van 6.000 kilo (6 ton) had in zijn maag 29 kilo aan plastic afval zitten. Aangezien de walvis dit plastic niet kon verteren ontstond er een zogenaamde peritonitis ofwel een buikvliesontsteking waardoor de walvis het plastic afval niet uit zijn lichaam kon krijgen. Vermoedelijk is de walvis overleden als gevolg van het vele onverteerbare plastic in zijn maag.

Een potvis beschikt over 3000 kilo bloed, waarin voldoende zuurstof kan worden opgeslagen om tot twee uur onder water te blijven. Een potvis eet gemiddeld per dag drie procent van zijn eigen lichaamsgewicht aan prooidieren. Een afvalproduct uit de darmen van potvissen, amber, wordt gebruikt bij de productie van parfum.

Kosta redactie