Ajo en aja, wat is het verschil?
14 Juli 2018Voor de Spanjeliefhebber is ‘ajo’ een bekend product. De Spaanse keuken staat garant voor het gebruik van knoflook in de diverse smakelijke gerechten. Rauw in salades of op brood met olijfolie, gebakken bij de vis, geroosterd en vervolgens meegekookt in de soep, alles is mogelijk met knoflook.
De meesten zullen slechts de benaming ‘ajo’ kennen, toch bestaat ‘aja’ ook. Hier betreft het net zo goed knoflook, maar wel verse knoflook die uit één geheel bestaat en dus geen knoflookteentjes heeft. De ‘aja’ is bovendien drie keer zo groot als de ‘ajo’ en heeft een intensere en fijnere smaak.
Een kruid met vele doeleinden
Uit gewoonte gebruiken we eigenlijk alleen de bol van de verse knoflook. Maar de stengels zijn net zo goed bruikbaar, als ware het groene asperges.
Dit smaakvolle gewas wordt in de mediterrane keuken veelvuldig gebruikt bij de traditionele Spaanse gerechten, zoals de koude soep ‘ajoblanco’, ‘pollo al ajillo’ (kip gemarineerd in de knoflook), ‘sopa de ajo’ (knoflooksoep), ‘sofrito de ajo y cebolla’ (geroosterd mengsel van knoflook en ui om diverse gerechten op smaak te brengen).
Zo gezond is knoflook…
Knoflook wordt al meer dan 7000 jaar gebruikt door de mensheid, net als de ui, de prei en de bieslook.
Knoflook heeft een antibacteriële én ontstekingsremmende werking en gaat in ons lichaam virussen en bacteriën te lijf. Het heeft bovendien een gunstige uitwerking op de conditie van hart en bloedvaten en op de bloedsuikerspiegel. Ook direct aangebracht op de huid, heeft knoflook een antibacteriële werking.
Het nadeel van knoflook is dat het tijdelijk een slechte adem veroorzaakt. Kauwen op peterselie, het nemen van wat kardemompoeder, een kop sterke zwarte koffie drinken, schijnen de bekende ‘knoflookwalm’ wat te doen afnemen. Vooral het eten van rauwe knoflook laat een intense geur achter, maar meegekookt in een gerecht geeft het vooral een aangenaam aroma en extra smaak aan het eten en lijkt het lichaam de knoflookgeur minder op te slaan.
Seizoen en bewaartips
De verse knoflook wordt in Spanje rond mei geoogst.
Om te voorkomen dat de knoflook na aankoop achteruit gaat in smaak en versheid, is het belangrijk om dit gewas op een droge, donkere en koele plaats te bewaren (niet in de koelkast!). De knoflook kan ook toegevoegd worden aan olijfolie, voor extra smaak en dus in de olijfoliekan bewaard worden.