Alles meenemen, bestanden en internet
6 December 2017In de Kosta van juli 2017 heb ik geschreven over het feit dat er bijna overal wifi is en had ik het over de veiligheid daarvan.
Sinds de afschaffing van de roaming-tarieven binnen Europa is het tegenwoordig ook niet meer zo duur om uw eigen internet mee te nemen als u binnen Europa reist. Makkelijk, gezien u dan overal internet heeft, ook waar geen wifi beschikbaar is en bovendien veiliger.
Nog een voordeel van uw eigen internet meenemen is de snelheid. Het komt vaak voor dat openbare wifi-verbindingen niet zo snel zijn of zelfs maar gebrekkig werken.
Bijna iedereen heeft tegenwoordig internet op zijn smartphone. Afhankelijk van de locatie meestal 4G internet (de snelle variant). Dus eigenlijk heeft u reeds te allen tijde overal internet.
Echter, bij het reizen naar het buitenland moet u wel oppassen. Zoals de Europese Unie heeft besloten, mogen telefoonmaatschappijen bij roaming binnen Europa u niet meer in rekening brengen dan dat u in het land zelf zou betalen.
Maar wat zijn deze standaardtarieven? Ga er niet van uit dat omdat u onbeperkt kunt bellen en 2GB internet heeft, dat dit ook in het buitenland geldt! U betaalt in de meeste gevallen een standaardprijs per minuut en een prijs per megabyte. Dat kan vrij duur worden, vooral als u ervan uitgaat dat u onbeperkt bellen en 2GB internet heeft.
Sommige maatschappijen bieden hetzelfde in het buitenland als in het thuisland, dus geen extra kosten, maar dit is vaak geen standaard geval.
Het is dus raadzaam vooraf even navraag te doen bij uw telefoonmaatschappij.
Mobile Hotspot
De meeste nieuwere smartphones hebben een “mobile hotspot” functie. Dit betekent dat u met uw laptop, tablet, etc. via uw telefoon op het internet kunt. Dit werkt vergelijkbaar met de router/wifi die u thuis heeft. U zet de ‘mobile hotspot’ aan op uw telefoon, volgt de instructies, en verbindt vervolgens uw laptop, tablet, etc. met uw telefoon en u heeft internet!
Er zijn daarnaast veel verschillende mobiele hotspot apparaten te koop, zoals de bekende ‘mobile hotspot’ van Vodafone. Dit is een klein kastje waar een simkaart in gaat. Men zou het ook een ‘mobile router/wifi’ kunnen noemen. Dit werkt exact hetzelfde als uw telefoon. Omdat het een apart apparaat is dat hier speciaal voor gemaakt is, kan het, afhankelijk van uw telefoon, veel sneller en stabieler zijn.
Bij het aanschaffen van een mobiele hotspot met simkaart is het belangrijk dat u erbij vermeldt dat deze voor gebruik binnen Europa is. Dus niet alleen Nederland, België of Spanje. Veel telefoonmaatschappijen verkopen namelijk verschillende pakketten, specifiek voor nationaal of internationaal gebruik.
Tevens is het ook geen slecht idee om de mobiele hotspot van de simkaart provider te kopen, gezien er in sommige gevallen compatibiliteitsproblemen kunnen voorkomen.
Hoeveel GB’s
Hoe meer GB’s, hoe duurder. 1 GB = 1000 MB.
Hoeveel GB’s u nodig heeft kunt u alleen zelf bepalen.
Over het algemeen is 1 GB meer dan genoeg voor een beetje mailen en internetten en af en toe een skype- of whatsapp gesprek zonder video. Maar als u lange videogesprekken wilt voeren of filmpjes op youtube wilt bekijken, dan kan het binnen een uur al op zijn.
Het is aan te raden klein te starten, en er daarna, indien nodig, meer GB’s bij te nemen. Bij bijna alle mobiele hotspots (incl. uw telefoon) kunt u uw verbruik bijhouden.
Houd dus in het begin het verbruik goed in de gaten zodat u snel weet wat uw standaardverbruik is en hoeveel GB’s u nodig heeft.
Bestanden meenemen
Vooral voor mensen die tijdens hun vakantie of op zakenreis een laptop meenemen om te werken of op de hoogte te blijven, kan het zeer belangrijk zijn om alle bestanden die op de zakelijke computer of privé-computer staan, mee te nemen.
Als u alleen een laptop heeft, dan is dit uiteraard niet van toepassing.
Natuurlijk kunt u alles in de cloud opslaan, echter kan dit vrij veel GB kosten. Tevens kan dit ook alles langzamer maken en is het in sommige gevallen niet mogelijk (als u bijv. 100 GB aan bestanden heeft).
Een “file sync” biedt hier de oplossing. U verbindt uw laptop met uw werk- of thuiscomputer.
U “sync’t” de mappen met bestanden die u nodig heeft tijdens uw reis, en klaar.
Bij thuiskomst doet u weer hetzelfde en alles wat u op de laptop heeft veranderd, word gekopieerd.
Dus als u bijvoorbeeld een Word-document heeft gewijzigd, wordt dit op de andere computer geüpdatet. Zodat er uiteindelijk op beide computers exact hetzelfde staat.
Op windows kunt u een netwerkfolder altijd beschikbaar maken.
Dit betekent dat u op uw hoofdcomputer of server één of meerdere mappen heeft die met het netwerk worden gedeeld. Als u met uw laptop verbinding met hetzelfde netwerk maakt, kunt u bij deze bestanden, de mappen openen, aanpassen, etc.
Zodra u de verbinding met het netwerk verbreedt, heeft u geen toegang meer tot deze bestanden en mappen.
Daarom biedt windows de optie om deze offline beschikbaar te maken. Hierbij maakt uw laptop een volledige kopie van alle bestanden. Eventuele wijzigingen die u heeft gemaakt terwijl u niet met het netwerk verbonden was, worden geüpdate op het moment dat u weer op het netwerk zit.
Op linux is dit ook mogelijk, echter moet hier extra software voor geïnstalleerd worden. Zoals bijv. Unison.
E-mail (IMAP of POP3)
Als u een e-mailprogramma heeft, kunt u uw e-mails op twee verschillende manieren ontvangen (extreem zeldzame protocols uitgesloten).
De meeste mensen gebruiken POP3. IMAP is echter veel praktischer.
Het verschil eenvoudig uitgelegd:
Bij POP3 wordt de e-mail van de server naar uw computer gestuurd en daarna van de server verwijderd (er zijn opties om ze niet te verwijderen).
Bij IMAP staat de mail altijd op de server, en werkt u via uw e-mailprogramma direct met de server.
Het grootste voordeel van IMAP is dat alles via de server gaat en als u meerdere computers heeft, dan heeft u op alle computers dezelfde e-mails. Inclusief de verstuurde e-mails en zelfs de vuilnisbak.
Dus als u meer dan één computer gebruikt, is IMAP bijna altijd een must.
Bijna alle e-mailproviders ondersteunen IMAP, en als u momenteel POP3 gebruikt is het redelijk makkelijk dit te veranderen naar IMAP.
Wel belangrijk is dat u een goed e-mailprogramma heeft dat IMAP ondersteunt. Alhoewel 99% van alle e-mailprogramma’s IMAP ondersteunt, schieten sommige programma’s tekort.
Een aan te raden e-mailprogramma is “Mozilla Thunderbird”. Dit is open software en volledig gratis.