Almería, Spaanse Hoofdstad van de Gastronomie 2019

27 Februari 2019

almeria-spaanse-hoofdstad-van-de-gastronomie-2019-1

En de nieuwe Spaanse Hoofdstad van de Gastronomie voor 2019 is… Almería! Mag het verbazen? In dit rijk der tapas kun je uitstekend eten, voor een luttele 6 tot 7 euro.

 

Land en zee, traditie en innovatie

Een uniek en uitzonderlijk culinair aanbod dat land en zee combineert”, zo verwoordde diariodegastronomia.com de culinaire troef van deze provinciehoofdstad. Denken we maar aan haar uitgebreide visselectie, van octopus tot inktvis en sardines; haar specialiteiten in conserven, zoals makreel en tonijn; en haar vleeswaren, kaas en vele andere verrukkelijke producten.

Het absolute ‘producto estrella’ van Almería is de gamba roja de Garrucha of de pulpo seco, en traditionele gerechten zoals gurullos (pastagerecht met saffraan), las migas (gebakken broodkruim) en patatas a lo pobre (aardappelen met worst, gebakken eieren en ham).

Ook typisch zijn Moorse soepen en traditionele stoofpotjes als choto al ajillo (een stoofpotje met aardappelen, met een saus van knoflook, peper, brood en amandelen). Sí señor, in Almería koken ze nog zoals de Spaanse grootmoeders destijds. Natuurlijke gerechten zonder haast. Slow food dus. Ook in het hedendaagse Spanje wordt dit een kostbaar goed.

 

De moestuin van Europa, die één op de drie families voedt

almeria-spaanse-hoofdstad-van-de-gastronomie-2019-2

De jury die voor Almería koos, benadrukte bovendien, de ongelooflijke rol van de stad als ‘moestuin van Europa, met water als kostbare bron van leven’. In indrukwekkende cijfers uitgedrukt: wel één op de drie families in Europa consumeert geregeld producten uit Almería.

De nieuwe generatie lokale producenten is bovendien vastbesloten om technologie toe te passen die hand in hand gaat met ecologische duurzaamheid. Ook zijn jonge mensen er de drijvende kracht achter de succesvolle combinatie van traditie en innovatie, met als basis hoogstaande streekproducten als olijfolie, wijn, vis, groenten en fruit.

 

De tweede Andalusische stad met de titel

De prestigieuze titel ging nu met Almería voor het eerst naar het mediterrane kustgebied, en voor de tweede keer naar Andalusië (na Huelva). De stad heeft een druk jaar voor de boeg, met meer dan 300 gastronomische activiteiten op het programma.

Het betekent ongetwijfeld een duw voor het food-toerisme. Alle steden die eerder deelnamen aan dit programma, hebben dankzij de daarmee gepaard gaande publiciteit hun bezoekersaantal effectief zien toenemen. Dat waren eerder de noordelijke steden Logroño en Vitoria, de stad Cáceres in Extremadura, en Toledo en León.

 

Pure keuken, pure omgeving

Want genieten van de puurheid van de Almeriaanse keuken is ook makkelijk te combineren met een bezoek aan diens pure natuurlijke omgeving. Tussen San José en Carboneras ligt het niet te missen Natuurpark van de Cabo de Gata-Níjar, met nog ongerepte stranden en authentieke kustdorpjes, zoals Spanje er vroeger zo veel telde.

Agua Amarga, Las Negras, el Valle de Rodalquilar en het Playazo strand, Mónsul, Los Genoveses, Los Muertos, La Isleta del Moro,... Je kunt er bovendien stranden bezoeken die meermaals als de ‘beste van Spanje’ genomineerd zijn, en als het ware terugreizen in de tijd. Onthaasten bij een heerlijke gezonde vismaaltijd, ook met alleen het geruis van de zee op de achtergrond. De perfecte combinatie van land en zee als persoonlijke ervaring!

Emmie Declerck