Alta Velocidad Española

6 Maart 2018

alta-velocidad-espanola-1Alta Velocidad Española, afgekort AVE, is de hogesnelheidstrein van Spanje met snelheden tot 310 km/h. Het eerste traject werd in 1992 aangelegd tussen Madrid en Sevilla. Sinds juni 2013 heeft Spanje meer hogesnelheidslijnen dan de voormalige Europese koploper Frankrijk. Wereldwijd vormt het Spaanse AVE het tweede langste netwerk van hogesnelheidslijnen in de wereld, na China.

In tegenstelling tot de rest van het Spaanse spoornetwerk, dat het bredere Iberisch breedspoor (1674 mm) gebruikt, werden de hogesnelheidslijnen aangelegd met normaalspoor (1435 mm). De stabiliteitsvoordelen van breedspoor bij hogere snelheden werden minder belangrijk geacht dan de voordelen om aan te kunnen sluiten op het Europese hogesnelheidsnet op normaalspoor.

De populariteit van de hogesnelheidstrein blijkt uit het feit dat deze treinen binnen Spanje inmiddels meer passagiers vervoeren dan vliegtuigen. In 2017 namen 31,3 miljoen passagiers de trein tegenover 14,8 miljoen die binnen Spanje het vliegtuig namen. De lijn tussen Madrid en Barcelona vervoerde zelfs twee keer zoveel passagiers als het vliegtuig. Grappig is ten slotte dat de afkorting AVE ook nog verwijst naar het woord “ave” dat ook de betekenis van “vogel” heeft.

Kosta redactie