Anime is terug

27 September 2018

anime-is-terug-1Anime of Manga, het is beide terug razend populair. Anime en manga komt oorspronkelijk uit de Azische cultuur, maar is al jaren gekend in de westerse cultuur.

Een van de eerste Nederlandstalige anime series die te zien was op ons beeldscherm in 1980, was de tv serie “Alfred Jodocus Kwak” (bedacht door Herman van Veen, geproduceerd in Japan). Het was een populaire serie waar velen naar keken en één van de eerste geanimeerde series op de televisie voor kinderen.

Ook al gaat anime al jaren en manga al eeuwen (manga zijn de getekende strips op tekeningen) mee, toch was het een tijdje gezakt in populariteit, maar dat is nu weer helemaal anders.

Uit een onderzoek van “Anime News Network, the Association of Japanese Animations (AJA)” bleek dat de internationale markt groeit, de Japanse markt bleef vrij vlak met minder dan 4% groei vanaf 2013. In schril contrast, is de internationale markt bijna 172 percenten gegroeid sinds 2013. En de vraag naar anime blijft groeien.

Van de internationale markten stond China bovenaan de lijst van degenen die de meeste contracten met de Japanse animatie-industrie hebben. Chinese bedrijven hebben grote stappen gezet in de aankoop van streaming rechten voor Japanse anime en investeren in animatie productiecomités, het uitbesteden van hun eigen projecten aan Japanse studio's.

Andere landen die qua contracten bijna bovenaan de lijst stonden, waren Zuid-Korea, Taiwan en de Verenigde Staten. Tot 2015 stonden de Verenigde Staten bovenaan de lijst. Maar ook in België, Nederland en Spanje groeit de vraag naar anime series enorm.

Kosta redactie