Een antivirus doet meer kwaad dan goed?
1 April 2019Een antivirus is altijd een goed idee als het gaat om virussen te vinden en te verwijderen, maar steeds vaker veroorzaakt een antivirus meer problemen dan dat ze oplossen.
Ook met de veranderingen van Windows Defender, die tegenwoordig ook een antivirus is, en standaard op elke Windows 10 computer staat, is het steeds vaker af te raden een andere antivirus te installeren. Daarnaast geeft een antivirus ook vaak een vals gevoel van vertrouwen.
Windows Defender
Sinds Windows 10 (Windows 8 negeren we) is Windows standaard uitgerust met een antivirus: “Windows Defender”. Alhoewel andere antivirus programma´s vaak beter zijn in het detecteren van virussen en ook vaak met veel extra´s komen betekent dit ook dat ze veel meer impact op uw systeem hebben, en uw computer dus langzamer wordt. Ook kunnen antivirussen er voor zorgen dat de computer vast loopt en dat er programma´s worden beschadigd die dan vervolgens niet meer werken. Het komt ook regelmatig voor dat een antivirus verantwoordelijk is voor een “blauw scherm des doods”. Dit is een blauw scherm dat zegt dat er iets mis is gegaan en dat de computer opnieuw opgestart moet worden.
Alhoewel dit soort problemen ook kunnen gebeuren met “Windows Defender” is de kans veel kleiner aangezien dit in uw besturingssysteem is geïntegreerd.
Met alleen een antivirus bent u nog lang niet veilig. Een antivirus wordt eigenlijk pas actief als het al te laat is; dus als u een virus op uw computer heeft. Maar wat als u een virus op uw computer heeft dat de antivirus niet herkent? Of wat als u schadelijke programma´s op uw computer heeft die niet gezien worden als virussen?
Daarom is een goede “Firewall” nog belangrijker dan een antivirus. Met een goede “Firewall” kunnen we zien welke programma´s op onze computer verbinding maken met het internet. We worden tevens beschermd tegen wormen en andere gevaren die onze computer kunnen binnen dringen. Een firewall is ook wel te vergelijken met een goed slot op uw voordeur. U laat uw voordeur niet wagenwijd open staan, en u doet hem zeker op slot, zodat mensen niet ongewenst bij u binnen kunnen komen. Het zelfde geldt voor uw computer.
Glasswire firewall
Een van mijn favoriete firewalls is “Glasswire”, te downloaden via www.glasswire.com. Glasswire laat u precies zien welke programma´s er verbonden zijn met het internet, en ook hoeveel data ze ontvangen en versturen. U kunt uiteraard ook programma´s laten scannen en de toegang tot internet blokkeren. Wel is voor een goede beveiliging wat kennis nodig.
Let op: Glasswire is geen gratis firewall, bij het downloaden van Glasswire krijgt u een 7 dagen proef versie. De standaard prijs voor Glasswire is $ 29.
Er zijn geen programma´s die alles 100% voor u doen dus als u uw computer redelijk beveiligd wilt hebben moet u bereid zijn om iets te leren. Wees echter gerust, het is allemaal niet zo moeilijk en zelfs iemand met weinig tot geen ervaring kan met een beetje wilskracht binnen een dag leren met een firewall om te gaan.
Om een voorbeeld te geven; u installeert OpenOffice (een tekstverwerker zoals MS words). Opeens zegt uw firewall, OpenOffice wil verbinding maken met het internet. Wat doen we? Laten we het toe of blokkeren we het? OpenOffice is geen raar of bedenkelijk programma, dus kunnen we er van uit gaan dat deze verbinding alleen bedoeld is voor het installatieproces en voor het downloaden van een eventuele update. We laten het dus toe.
Een ander voorbeeld, wij zijn aan het surfen op het internet, komen vervolgens op een bedenkelijke website terecht, en opeens zegt onze firewall dat een programma genaamd “Jyhjyy.top” verbinding met het internet wil maken. Wat nu?
Om te beginnen ben u bewust van de situatie, en wanneer u de melding krijgt. Gezien we de melding krijgen tijdens het bezoeken van een bedenkelijke website kunnen we er vanuit gaan dat het hier iets mee te maken heeft. Dus wat dat betreft is het al verdacht. Om te beginnen blokkeren we het bestand en gaan er gelijk vanuit dat het een virus is, of dit nu zo is of niet. Mocht uit verder onderzoek blijken dat het geen virus is kunnen we als we dit wensen het bestand altijd later nog toegang geven tot het internet.
Een virus op uw computer krijgen die uw besturingssysteem kapot maakt is een ding, een virus op uw computer krijgen die u vervolgens bespioneert en al uw gegevens doorstuurt naar een hacker is iets anders. Met een goede firewall, en een goed gebruik ervan kunnen we dat voorkomen.
Zolang we back-ups van onze bestanden hebben, en onze bestanden niet bij kwaadwillige personen terecht komen is het krijgen van een computervirus, alhoewel verre van plezierig, niet zo erg.
Belangrijke Glasswire instellingen
Er zijn 2 belangrijke instellingen die u in Glasswire moet veranderen.
De eerste belangrijke instelling is de modus naar “Ask To Connect” te veranderen:
- Open Glasswire en ga naar “Firewall”.
- Zorg dat er naast “Firewall:” ON staat, zo niet druk dan op “OFF” om de firewall aan te zetten.
- In het raampje eronder, verander “Click To Block” naar “Ask To Connect”.
- Nu moet uw firewall aan staan en moeten alle programma´s die verbinding met het internet willen maken het u eerst vragen.
De tweede belangrijke instelling is om “VirusTotal” in de instellingen te activeren:
- In Glasswire klik rechts boven op “GlassWire”, vervolgens naar settings.
- Navigeer naar VirusTotal en druk op Unlock.
- Markeer het eerste vakje waar “Enable manual file analysis bij “VirusTotal” staat.
Met deze functie kunt u de programma´s die verbinding maken met het internet laten scannen door VirusTotal. Dus in mijn vorige voorbeeld ,waar het programma “Jyhjyy.top” verbinding met het internet wil maken, kunnen we in GlassWire op “Analize” drukken. Via VirusTotal wordt dan gekeken of dit een virus of een schadelijk programma is. Zo hoeft u dus niet meer te raden of het een schadelijk programma is of niet.
Er zijn natuurlijk nog veel meer instellingen en functies, maar ik kan uiteraard niet op alles ingaan. Het is zeker aan te raden om een handleiding of instructie video op internet te bekijken. Als er ´s nachts iemand bij u aan de deur belt en u een camera of kijkgat in uw deur heeft gebruikt u die natuurlijk ook voordat u de deur openmaakt. Dit is bij uw computer en internetverbinding niet anders. De beste beveiliging voor uw computer blijft u tenslotte toch zelf!
Firefox plugins
Gezien de meeste virussen en andere schadelijke programma´s via onze internetbrowser binnen komen is dit tegelijkertijd ook de beste plaats om preventieve maatregelen te installeren door het gebruik van plug-ins. Plug-ins zijn eenvoudig gezegd extra functies die we aan onze browser toevoegen.
Ik zal in mijn column alleen Firefox behandelen. Als u een andere browser gebruikt raad ik u aan per direct over te stappen op Firefox die u kunt downloaden via www.mozilla.org.
De onderstaande add-ons kunt u vinden via:
https://addons.mozilla.org
De 3 “must have” plugins voor Firefox:
- HTTPS Everywhere. HTTPS in tegenstelling tot HTTP betekent dat de verbinding tussen uw browser en de website versleuteld is. Dit zorgt ervoor dat eventuele boosdoeners niet bij u mee kunnen kijken. De HTTPS Everywhere plugin past HTTPS verbindingen toe waar het mogelijk is. Dus als u een HTTP website bezoekt die HTTPS ondersteunt wordt dit door HTTP Everywhere automatisch veranderd.
- WOT (Web of Trust). WOT is een plug-in die u vertelt of een website veilig is of niet. Deze plug-in wordt bijgehouden door een grote gemeenschap die gevaarlijke websites identificeert.
- AdBlock Plus. Veel websites leven van reclame, en het is ook dankzij reclame dat we zoveel gratis service online kunnen vinden. Reclame kan echter ook gevaarlijk zijn (denk hierbij aan pop-ups en reclame van oplichters, of reclame waar virussen achter verborgen zijn). Gelukkig is er bij AdBlock Plus de laatste jaren veel veranderd, en wordt bij de standaard installatie niet alle reclame geblokkeerd, maar alleen de irritante en gevaarlijke reclame.
Malwarebytes
In het geval dat u vermoedt een virus te hebben en die niet gevonden wordt door Windows Defender is het aan te raden om uw computer te scannen met Malwarebytes, te downloaden via: www.malwarebytes.com. De gratis versie van Malwarebytes is meer dan genoeg en voor het alleen scannen op virussen is de premium versie niet nodig.
Wel is het meer dan aan te raden om dit te installeren voordat u een virus krijgt. Na het krijgen van een virus is het immers mogelijk dat u niets meer kunt downloaden of installeren.