Aromatherapie

19 Augustus 2018

aromatherapie-1

Aromatherapie is een echte natuurlijke therapie die lichaam, hoofd en geest behandelt, door het gebruik van etherische oliën die uit planten en kruiden gehaald worden. De kunst van aromatherapie wortelt in de oudste genezingsmethode die al duizenden jaren gebruikt wordt.

In onze tijd hebben ontevredenheid over de moderne geneeskunde en de belangstelling voor natuurlijke geneeswijzen ertoe geleid dat vele mensen voor hun lichamelijke en geestelijke klachten hun toevlucht zoeken in het alternatieve.

Bij aromatherapie worden de etherische oliën voornamelijk uitwendig gebruikt. Soms kan je ze ook inwendig gebruiken, maar dit vraagt een grote en goede kennis van zaken! Door ze uitwendig te gebruiken, dringen ze diep door in het lichaam, waardoor ze toch een grote invloed kunnen hebben op onze organen.

Etherische oliën worden beschouwd als de ziel van de plant, die een grote invloed heeft op de gebruiker. Ze bieden een natuurlijk alternatief voor de synthetische geneesmiddelen die dan nog vaak negatieve bijwerkingen en allergische reacties kunnen hebben. Ze kunnen op verschillende manieren gebruikt worden: verdund in een plantaardige olie, in neutrale crème, door te vernevelen of in bad…

Je kan ze in een brander gebruiken (altijd zorgen dat de olie niet kan verbranden, zorg dat de afstand tussen het kaarsje en het schaaltje met de olie en het water minstens 10 cm is). Olie die verbrandt kan immers giftig zijn. Het is heel nuttig en aangenaam om etherische olie te vernevelen, het reinigt de atmosfeer van negatieve energieën en bacteriën, afhankelijk van welke olie je kiest. Het oefent sowieso een positieve invloed uit op de aanwezige mensen.


Wat zijn etherische oliën?

Etherische oliën hebben andere eigenschappen dan de plantaardige basisoliën, de plant of het kruid. Het is belangrijk om nooit een flesje etherische olie open te laten staan, olie vervliegt namelijk.

Ze kunnen niet in water worden opgelost. Je moet het eerst in een plantaardige draagolie of in een neutrale crème oplossen voor je ze gebruikt. De meeste oliën mogen niet puur op de huid want dit kan brandwonden of irritatie geven. Als je ze in bad wilt gebruiken dien je ze eerst in een glas volle melk, volle room, honing of plantaardige olie op te lossen.

In de aromatherapie is het belangrijk om steeds 100% zuivere olie te gebruiken, belangrijk is dat er ook steeds de Latijnse benaming, het lotnummer en de vervaldatum op staat.


Etherische oliën worden gebruikt in 3 soorten verbruiksartikelen:

  • Voedsel: natuurlijke smaakversterkers zoals bijvoorbeeld rozemarijn, citroen, venkel
  • Cosmetica: roos, geranium, jasmijn voor geuren
  • Medicijnen: eucalyptus, tea tree, lavendel

Er zijn veel oliën die antiseptisch en antibacterieel werken, goed om het immuunsysteem te stimuleren.
Etherische oliën hebben ook een enorme invloed op onze stemmingen en emoties, zoals depressie, woede, stress en verdriet…

Er valt veel meer te vertellen en ontdekken over aromatherapie, dus houd de Kosta in de gaten!

De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.

Vanessa de Wit