Avocado, boterzacht superfood

30 Juli 2020

avocado-boterzacht-superfood-1Een van de belangrijkste redenen om aan de Costa del Sol te wonen is natuurlijk de zon. Maar de  warme zonnestralen en het zachte klimaat bieden nog een voordeel: rijpe avocado’s. Het wemelt ervan aan de Spaanse zuidkust. De avocado is een van de gezondste vruchten ter wereld.

De grootste concentratie bomen bevindt zich in de Axarquía,de streek rondom Vélez-Málaga. Voor gemeentes als Algorrobo, Torrox en Nerja is de avocado het belangrijkste landbouwproduct. Zij dragen er flink aan bij dat de provincie Málaga de nummer 1 leverancier voor de Europese markt is.

Voor de oorsprong van de avocado steken we in het kielzog van de conquistadores de Atlantische Oceaan over. We zetten voet aan wal in Mexico en daar vinden we de oudste vermelding van de vrucht in het Nahuatl, de taal van de oorspronkelijke bewoners. De Azteken, Tolteken en Nahua spraken over ahuacatl en daarin herkennen we aguacate - avocado in het Spaans. Ahuacatl betekende trouwens ook teelbal.  

De avocado groeit aan een boom die wel twintig meter hoog kan worden. De wortels blijven aan de oppervlakte en nemen bijna geen grondwater op, dus ze drinken veel uit de kraan. De vrucht is rond tot peervormig met een ronde pit middenin. Er bestaan wereldwijd maar liefst 250 soorten.

Vet gezond

De avocado behoort tot de zogenaamde superfoods. Dit zijn groentes, fruit, noten, zaden en peulvruchten met enorm veel essentiële voedingsstoffen, zoals vitaminen, proteïnen en mineralen. De banaan staat bijvoorbeeld bekend om het hoge kaliumgehalte, dat goed is voor de hersenen, spieren en zenuwen en ook nog eens de bloeddruk verlaagt. De avocado bevat twee keer zoveel van dit mineraal.

Een avocado barst verder van magnesium, ijzer, foliumzuur en vitamine B. En heb je na het sporten behoefte aan eiwitten? De vrucht staat in de top 10 van groentes met de meeste plantaardige proteïnes. Ook voor vezels zit je goed, want per avocado krijg je zo’n 7 tot 10 gram binnen. Daar worden je darmen blij van, want ze stimuleren een efficiënte stofwisseling.

Daarnaast is het vruchtvlees van een rijp exemplaar zo zacht als boter, omdat het veel onverzadigde omega 3-vetzuren bevat. Die hebben een gunstige invloed op het cholesterolgehalte in de bloedvaten en verlagen zo het risico op hart- en vaatziekten. Anders dan wel eens gezegd wordt, is de avocado geen dikmaker. Integendeel. Door al die gezonde vetten helpen ze juist bij het afvallen, omdat ze snel een verzadigd gevoel geven.

Romige allemansvriend

Door de romige textuur en zachte smaak is de avocado een culinaire allemansvriend. Rauw verwerkt in salades, smoothies en wraps; als ingrediënt in een verrassende groene gazpacho; of je maakt er een heerlijk spread van, zoals de welbekende guacamole uit…Mexico. Vind je het mondgevoel toch te vettig, dan fris je het vruchtvlees op met een beetje limoen- of citroensap.

Een paar druppels citroensap helpen ook om verkleuring te voorkomen. Als je blokjes overhoudt, kun je ze eenvoudig invriezen. Wil je snel van onrijpe avocado’s genieten? Leg ze dan nooit in de koelkast, maar in de fruitschaal naast bananen of appels. Die geven een stofje af waardoor de vrucht sneller rijpt.

Op de Antillen vermengde de bevolking avocadomoes met alcohol tot een gele drank. Nederlandse zeevaarders namen dit recept mee terug, maar ja, waar haal je in Noord-Europa avocado’s vandaan? Eierdooiers bleken een prima alternatief en een nieuwe Nederlandse likeur was geboren: advocaat.

Geniet met mate

Met zoveel pluspunten is het niet verwonderlijk dat de avocado immens populair is. Helaas heeft dat ook een keerzijde. Om aan de grote vraag te voldoen worden er in Zuid-Amerika en Afrika veel extra plantages aangelegd, wat leidt tot ontbossing. Ook heeft de boom, zoals gezegd, veel extra water nodig. Dit leidt op sommige plekken tot watertekorten en droogte. Maak de avocado daarom onderdeel van een gevarieerd en gezond dieet.

Koop ze in het seizoen en van duurzame teelt. Het is heerlijk om te genieten van deze mooie vrucht, maar doe het met mate.

Kima Lustig