backups-gegevens-veilig-stellen-1 Back-ups

24 Juni 2018

Vandaag de dag is bijna alle informatie digitaal. Er worden nog weinig CD-ROMs en DVD’s gebrand of dingen uitgeprint.

Vroeger kocht men een CD in de winkel, maar tegenwoordig wordt het gedownload of gebruikt men Spotify.
Hetzelfde geldt voor computerspellen, die tegenwoordig reeds te groot zijn voor een DVD. en al lang te groot zijn voor een CD-ROM. We hebben daarom steeds meer opslagcapaciteit nodig, en een 1 terabyte harde schijf is tegenwoordig de standaard in de gemiddelde computer.

Ter vergelijking, de standaard CD met ongeveer 1 1/2 uur muziek die we vroeger in de winkel kochten had een opslagcapaciteit van 700 megabyte (MB). 1000 megabyte is een gigabyte (GB) en 1000 gigabyte (of 1 miljoen MB) is een terabyte (TB).

Dat betekent dus dat we 1429 CDS nodig hebben om 1 TB op te slaan. Uiteraard hebben we ook DVD en Blue Ray die een veel hogere opslagcapaciteit hebben, echter met de enorme toename van data lopen deze achter de feiten aan.

Met de opkomst van VR (virtual reality) en AR (aurmented reality) zal de vraag naar opslagcapaciteit nog meer toenemen. Ook het feit dat we elke paar jaar een nieuwe smartphone kopen, zorgt voor een flinke toename. Apps worden steeds groter en de camera’s in de smartphones worden steeds beter, met als gevolg veel grotere foto’s en dus steeds meer data.


Maar is deze data veilig?

Als deze data alleen op uw smartphone, tablet, computer of laptop is opgeslagen en u nergens een back-up heeft, dan niet. Het onderdeel in alle bovenstaande apparaten waar uw data worden opgeslagen noemen we de harde schijf. Als deze kapot gaat, dat bent u alle data die daar op staan kwijt. Het is bij computer harde schijven in veel gevallen mogelijk een percentage van deze bestanden terug te krijgen door de harde schijf naar een “data recovery” laboratorium te sturen. Echter kan hier een flink prijskaartje aan hangen en is er geen garantie dat uw bestanden terug te krijgen zijn.
Afhankelijk van het probleem kan dit tussen de 200 € en 2000 € kosten. Bij kleinere harde schijven, zoals die in smartphones en tablets, zijn er momenteel weinig tot geen opties voor de normale consument.
Dus in het algemeen kunnen we zeggen: harde schijf kapot betekent alles kwijt.


Voorkom het verlies van data met back-ups

De beste manier om uw gegevens veilig te stellen, is ze op meerdere locaties op te slaan.
Bv.: u zet alle foto’s van uw telefoon op uw laptop. Dus als een van de apparaten kapot gaat, dan heeft u de bestanden nog op het andere apparaat.

Het belangrijkste bij back-ups is dat ze automatisch gaan en dat de bestanden op een andere locatie worden opgeslagen.
We vergeten dagelijks wel iets, en back-ups maken staat bij de meeste mensen niet hoog in hun prioriteiten lijst. Tevens willen we deze back-up op een andere locatie, in het geval van een inbraak of brand.

 

Er zijn wat mij betreft twee opties (op basis van bovenstaande):

De Cloud
Alle gegevens van uw computer, smartphone, etc. worden via het internet op een cloud server opgeslagen.
U kunt o.a. bij www.idrive.com 2TB ruimte huren voor ongeveer 5€ per maand.

Een NAS (Network-attached storage)
Alle gegevens van uw computer worden op een “extra computer” in uw huis opgeslagen. En deze computer stuurt vervolgens deze gegevens naar een tweede NAS die ergens anders staat of naar de cloud.
Dit is echter meer een oplossing voor grote gezinnen en bedrijven. En het biedt veel meer opties dan alleen opslag.
Het is mogelijk een NAS te vergelijken met een externe USB harde schijf die tegelijkertijd aangesloten is op alle apparaten met een internetverbinding bij u thuis.

Al met al worden back-ups met het jaar belangrijker. Het komt echter nog steeds te vaak voor dat men pas over back-ups gaat nadenken als het te laat is of als alles al een keer verloren is gegaan.

Ron Kuijsters Tokos