Baleo Claudia
29 Mei 2019Als het weer even wil meezitten is dit de maand voor uitstapjes met de auto. De grote drukte is weg zodat je er volop van kunt genieten. Een van deze uitstappen die meer dan de moeite waard is, is Baleo Claudia. Deze Romeinse stad werd in de 2e eeuw n.C. door een aardbeving verwoest, doch de restanten zijn nog imposant.
Baleo Claudia ligt aan de Costa de la Luz, zo’n 20 minuten rijden van Tarifa richting Cádiz via de N-340. De weg voert je langs een prachtige zandstrand kust en het binnenland heeft ook zijn vele bekoringen. Langs de weg tref je vele hotelletjes en campings aan die er nu verlaten bij liggen. De weg is vrij vlak tot Punta Paloma. Even verder ligt het dorpje Bolonia. Aan de noordgrens ervan ligt de ruïne die ooit een stad van 30.000 inwoners telde. Slechts 5% is opgegraven.
Door archeologen werd eind 19e eeuw het forum, drie tempels, het amfitheater, de haven met de visverwerkende industrie gebaseerd op tonijn, hoofdstraten en een necropolis bloot gelegd. Die Romeinen wisten waar hun locaties te kiezen: vanuit het binnenland een riviertje en een adembenemend uitzicht op een 200 meter hoge duin op Punta Camarinal. Drie viaducten, waarvan er nog een deel bewaard is gebleven, bezorgden de stad het hele jaar door het nodige drinkwater. Een bezoek aan Baleo Claudia duurt ongeveer een uur. De toegang is gratis voor EU-onderdanen. Aan de ingang vragen ze wel een identiteitsbewijs te tonen om zich hiervan te vergewissen. De verklarende borden via een mooi aangelegd parcours maken een gids overbodig.
Na het bezoek, best in de voormiddag te starten rond 11 uur, kun je in de twee chiringuitos, gelegen aan het strand aan de ruïnes, genieten van een stevige en goedkope maaltijd. Als je de dag met nog iets bijzonders wilt afsluiten, vertrek je best rond 15 uur naar Tarifa en Algeciras. Net voorbij Tarifa is een weg aan de rechter zijde met een bord: Prohibido entrar – Zona Militar. Beter niet te snel rijden, want je bent er zo voorbij. Trek je niets aan van het bord, want die zone is verlaten door het leger. Quasi 2 kilometer verder kom je uit op een rotspunt waarop een observatiepost voor trekvogels met museum ligt. November is heel geschikt om de vogels te spotten die van Europa richting Afrika over de straat van Gibralter vliegen. Een verrekijker is hierbij handig. Bij een heldere dag zie je Marokko heel mooi liggen, een mooier zicht dan vanuit Gibraltar.
Rijd verder de weg op die de kust hoog op de falaise volgt. Even verderop stopt de geasfalteerde weg aan de ingang van het Spaanse maritieme scheepvaart controlestation van de straat van Gibraltar. Neem de moeite om de grindweg nog 200 meter te volgen. Plots sta je oog in oog met een tweeloops kanon uit de Tweede Wereldoorlog. Het gevaarte is enorm en de schoots reikwijdte gaat tot Marokko. Het beeld doet je denken aan de film van de kanonnen van Navarone.
Ook van hieruit heb je een mooi uitzicht op de straat van Gibraltar, het scheepvaartverkeer en de kust van Marokko. Een mooie afsluiter voor een prachtige daguitstap.