Baños de la Hedionda

6 Juli 2018

banos-de-la-hedionda-1

Laat je huid genezen door deze zwavelhoudende baden. Los Baños de Hedionda zijn gelegen in Manilva en Casares in de provincie Málaga. Deze zwavelhoudende baden zijn van Romeinse oorsprong en hebben een Arabische verbouwing gekend. Ze bestaan ​​uit een vierkante spa, ongeveer 6 meter aan iedere kant, met een bolvormig gewelf van pendentieven en twee gewelven ten oosten ervan.

Los Baños de la Hedionda zijn gelegen op het grondgebied van Manilva en Casares. De baden bevinden zich op de rechteroever van de Albarrán-beek. De materialen die worden gebruikt bij de constructie zijn: kalkbeton, stenen en dubbele of driedubbele rijen van vaste stenen.


Verschillende legendes

Deze baden zijn goed weggestopt in de prachtige natuur van de Sierra de la Utrera. Het baden in natuurlijke waterbronnen doet men al sinds de oudheid. Ook deze bron heeft genezende eigenschappen. Verschillende legers tijdens de oudheid hebben hier gekampeerd. Het water kleurde turquoise, wat zorgde voor een onaangename geur. Er zijn nog tal van legendes die verklaren waarom deze bron een verschrikkelijke stank zou hebben. Daarvoor moeten we teruggaan in de tijd van Jezus: in de grot zou een demon hebben geleefd die verdreven werd door Jakobus. Toen de demon zijn laatste adem uitblies, zou zijn adem zijn blijven hangen in die grot, vandaar de stank. 


Caesar en zijn leger

Wanneer men verwijst naar de zwavelbron, spreekt men vooral over het jaar 61 voor Christus, het moment dat de troepen van Caesar klaarstonden om te vechten tegen Pompeius. Is dat ook niet het moment dat hij problemen moest oplossen als praetor om Portugese piraten te verdrijven? Wel, toen Caesar terug was, had hij een herpetische ziekte opgelopen. Toen men ondervond dat de zwavelbron de ziekte kon verlichten, heeft men er een soort ziekenkamer rond gebouwd. Men is er alleszins zeker van dat de troepen hadden gebaad in de zwavelbron, in afwachting van het gevecht tegen Pompeius. 
Ook zij ondervonden verlichting van hun huidziekten. 


De kracht van de bron

Als je bij de bron aankomt is het niet de bedoeling dat je zomaar een duik neemt in het water, de lokale bevolking raad je namelijk aan dat je het volgens bepaalde stappen doet, om ervoor te zorgen dat de genezende eigenschappen van het water hun werk kunnen doen. 
Eerst breng je groenachtige klei aan, over heel het lichaam (ook het haar). Dan moet je in de zon liggen en wachten tot de modder begint te breken. Als je eenmaal droog bent, kun je eindelijk beginnen te baden in de bron.

Zoals al vermeld, zou het goed zijn tegen herpetische ziektes, maar er zijn ook nog andere ziektes waarbij deze bron verlichting kan geven, zoals artritis en chronische ziektes (waarschijnlijk omdat de modder rijk is aan mineralen). Ook zou het zeer goed zijn voor de huidziekte psoriasis.


Hoe bereik ik deze zwavelbaden?

Neem de afrit Casares/Manilva op de A7, neem aan de rotonde de rechtse weg en rijd onder het viaduct van de snelweg door. Sla dan linksaf bij het bordje “Baños de Hedionda”.

Dirk Tibax