Bespaar geld met koffiedik

5 April 2018

bespaar-geld-met-koffiedrab-1Dagelijks gooien talloze huishoudens achteloos hun koffiedik weg. Dat is heel jammer, want koffiedik is een hoogwaardige meststof voor buitenplanten en potplanten. Het is namelijk rijk aan kalium, fosfor en stikstof en ook nog eens gratis.

Koffie wordt als licht "zuur" beschouwd, wat de pH-waarde van de aarde aanzienlijk kan verlagen. Het koffiedik neutraliseert ook extreem kalkhoudend water en houdt sommige ongedierte uit de buurt van je planten.

Regenwormen zijn dol op koffiedrab! Ze worden er bijna magisch door aangetrokken en door hun aanwezigheid maken ze de grond in de bedden ook optimaal los wat weer een voordeel is voor je tuin en je planten.

Uw planten zullen gelukkig zijn, en uw portemonnee ook!


Tips voor het gebruik van koffiedik als meststof:

  • Laat het koffiedik eerst afkoelen

Laat het koffiedik voor het strooien altijd afkoelen. Nooit heet gebruiken! Het koffieresidu moet zo droog mogelijk worden uitgespreid, omdat natte koffieresidu schimmelvorming kan veroorzaken.


  • Niet te vaak bemesten

De bemestingsfrequentie bij koffiedik hangt af van de betreffende plantensoort en mag niet worden overdreven. Bemest kamerplanten in de winter en eenmaal in het voorjaar, buitenplanten gemiddeld tot 4 keer per jaar. Het goede nieuws is dat u niet kunt overbemesten met koffiedik.


  • Meng koffiedik met potgrond

Koffiedik kan worden gemengd met verse potgrond om er vervolgens je planten rechtstreeks in te planten. Leg het dun verspreid in je bloempotten en rond je buitenplanten. Met een kleine hark kan je het koffiedik gelijkmatig uitspreiden.


  • Koffiedrab met water verdunnen

Verder kunnen kleine hoeveelheden koffiedik ook verdund worden met veel water en kunnen de kamerplanten ermee besproeid worden. Niet op e bladeren sproeien, enkel op de stengel bemesten.  


  • Koffiedik hoort thuis op de compost

Restanten van koffieresten kunnen ook op de compost worden weggegooid. Let erop dat u voor gebruik de compost goed mengt!


  • Koffiedik als mierenmoordenaar

Koffiedik beschermt de planten ook tegen mieren. Ze houden namelijk niet van de geur van de koffie.

Tip: Potgrond met koffiedik is erg geschikt voor rozen, rododendrons, azalea's, fuchsia's, geraniums, hortensia's, bessen, tomaten, komkommers, pompoenen en courgettes, enz.Tussen haakjes:

In veel restaurants en cafés komt koffiedik vaak gewoon in de vuilnisbak terecht. Het kan daarom de moeite waard zijn om daar te vragen of u het regelmatig kunt ophalen!

Kosta redactie