Bewoners maken gebruik van nieuwe wet om vakantieverhuur tegen te gaan

13 September 2019

bewoners-nieuwe-wet-vakantieverhuur-tegen-1VvE’s (Verenigingen van Eigenaars) hebben als gevolg van een wetswijziging meer invloed op verhuur van appartementen in de complexen die onder de VvE vallen. Verhuurbedrijven merken echter op dat er nog veel onduidelijkheid is.

VvE’s kunnen nu (toekomstige) vakantieverhuur aan banden leggen of hogere bijdrage aan de verhuurders eisen bij tijdelijke verhuur. Professionele verhuurders vinden dat dit geen volledige duidelijkheid geeft. Duidelijk is in ieder geval wel dat de wet niet met terugwerkende kracht kan worden toegepast.

Er zitten inderdaad echter wel wat haken en ogen aan de wet. Het bestuur van de VvE kan bijvoorbeeld de servicekosten voor een vakantieappartement tot 20% verhogen (ten opzichte van andere appartementen) maar daarvoor is wel een mandaat van de vereniging nodig. Daar moet dus in een ledenvergadering over gestemd worden en als er geen meerderheid van stemmen akkoord gaat wordt het voorstel afgewezen. Dat is bijvoorbeeld lastig als de vereniging “slapend” is of wanneer 1 eigenaar een meerderheid van stemmen heeft.

Kosta redactie