Bier en wielen

21 Mei 2018

bier-en-wielen-1

“Ik heb aandelen Heineken gekocht omdat ik toch regelmatig Heineken bier drink”. Deze uitspraak, en vergelijkbare, horen wij regelmatig. Je zou kunnen zeggen “put your money where your mouth is”……. Het bewijst dat mensen soms om persoonlijke redenen voor bepaalde producten kiezen. Dit geldt voor bier, maar misschien nog wel meer voor auto’s.

Wanneer iemand bijvoorbeeld een Tesla rijdt, zal deze persoon ook vaak in dit product geloven en snel geneigd zijn om ook te investeren in deze vooruitstrevende autobouwer. Maar, gebruikt iemand dan ook wel de juiste onderbouwing?


Tesla: oude wijn in nieuwe zakken?

Ik denk dat iedereen het met mij eens is dat Tesla een frontrunner lijkt te zijn op het gebied van elektrische auto’s. Maar is dat wel zo? Laten we even de feiten checken (bron: Wikipedia 03.04.18). Wist u bijvoorbeeld dat begin 1900 bijna alle auto’s elektrisch waren? Maar doordat de batterijen te zwaar waren, verloren zij het van benzinemotoren. Zelfs zijn een tijdje hybride (een elektrische en een benzinemotor) varianten gemaakt, maar ook die verdwenen uit het straatbeeld. Door de jaren heen is vervolgens nog vaker geëxperimenteerd met elektrische varianten, totdat begin 2000 Toyota met de succesvolle hybride ‘Prius’ op de markt kwam. Dus Tesla is zeker niet de eerste op de markt van elektrische auto’s, maar sinds 2010 hebben zij er wel voor gezorgd dat deze industrie in een stroomversnelling is terecht gekomen.


Tesla: de cijfers

Ik wil u graag meenemen naar enkele fundamentele cijfers van Tesla. Op het moment van dit schrijven noteert het aandeel Tesla: 259 dollar. Vaak hoor ik dat wanneer een aandeel in absolute zin een grote waarde heeft (100, 200, 500, etc.) mensen vaak geneigd zijn het een ‘duur’ aandeel te vinden. De absolute waarde zegt niet veel, het gaat er veel meer om of het relatief een duur of goedkoop aandeel is. Daarom kijken we naar de verwachte cijfers van Tesla over de komende jaren*.
In 2017 maakte Tesla per aandeel een verlies van 11,8 dollar. De schatting is dat dit verlies in 2018 terug zal lopen tot 7,72 dollar per aandeel en in 2019 een bescheiden winst per aandeel zal gaan opleveren van 0,41 dollar. En tot slot is de verwachting dat dit 7,28 dollar winst per aandeel zal worden in 2020*.
Op basis van de huidige koers van 259 dollar is dat een koerswinst verhouding 35,6 (259 / 7,28). Dat betekent dus dat wanneer de schattingen uitkomen (niet beter en niet slechter) op basis van de huidige koers, u in 2020 een aandeel heeft van bijna 36 keer de winst.


En wat doet de concurrent?

Nu we de verwachte winst per aandeel en dus ook de koerswinst per aandeel weten, is het interessant om dit verder in perspectief te plaatsen. Ik heb gekozen om de cijfers te vergelijken met die van andere (grote) autobouwers, General Motors (‘GM’), BMW, Volkswagen en Daimler*.


         
Conclusie

Dat beleggers hun persoonlijke voorkeuren laten meewegen in hun keuze voor de aanschaf van een aandeel valt niet te ontkennen. Maar voor het maken van een weloverwogen keuze is toch wat meer informatie nodig over een bedrijf (wat doet Tesla precies en hoe lang). En vervolgens door belangrijke fundamentele waardes van dit bedrijf te vergelijken met die van andere aanbieders in de markt.

Dan zijn er natuurlijk nog andere belangrijke factoren, zoals bijvoorbeeld de kans op overnames, het afstoten van bedrijfsonderdelen of de mogelijkheid dat er in de toekomst een schandaal aan het licht komt. Allemaal factoren die van invloed zijn op de winstontwikkeling van uw aandeel.

De informatie in deze column is een momentopname en niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Binck kan niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Aan de informatie op deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend.

* Deze cijfers haal ik op 03.04.18 uit de systemen van BinckBank en worden aangeleverd door Zonebourse.com Thomas Reuters.

Kosta redactie