29 november: Black Friday

29 November 2019

black-friday-2019-1Black Friday is altijd de belichaming geweest van de Amerikaanse consumptiemaatschappij, maar zo is het niet begonnen. Tegenwoordig draait het allemaal om winkelen, waar winkeliers enorme kortingen op hun prijzen geven en hun deuren op zeer vroege tijden openen.


Het wordt beschouwd als het begin van de kerstvakantie sinds 1952, toen het idee van het vooruitwinkelen voor kerstcadeaus een populair concept werd.
Omdat het plaatsvindt de dag na Thanksgiving, is Black Friday een van de drukste en meest hectische winkeldagen van het jaar geweest. De term is niet ontstaan als een term voor winkelen, maar als een financiële crisis. In 1869 stortte de Amerikaanse goudmarkt in, wat voor de financiers van Wall Street een chaos veroorzaakte.
De term werd pas in de jaren '50 weer gebruikt in Philadelphia, toen de politie de term gebruikte om de chaos te beschrijven die ontstond toen voorstedelijke shoppers en toeristen elk jaar de stad binnenstroomden voor de grote Army-Navy voetbalwedstrijd. Oorspronkelijk had het een negatieve notatie, maar tegen de de jaren tachtig van de vorige eeuw zagen de meeste mensen dit als een kans om winst te maken.

Als u bereid bent om de grote menigte in uw favoriete winkels te trotseren, doe dan mee op Black Friday.

Kosta redactie