Blas Infante en de autonomie van Andalusië

26 Februari 2019

blas-infante-en-de-autonomie-van-andalusie-1

Tegen de flank van “La Crestillana” en aan de westelijke voet van “Los Reales” ligt het witte dorp Casares, grenzend aan Manilva, Gaucín en Estepona. Op 5 juli 1885 wordt Blas Infante Pérez de Vargas hier geboren. Zijn geboortehuis herbergt momenteel de toeristische dienst van het dorp.

Zijn vader, Luis Miguel Infante Andrade was licentiaat in de rechten en werkte als secretaris op de rechtbank van Casares. De jonge Blas Infante volgt de middelbare school tot 1899. De economische crisis van 1898 heeft zware gevolgen voor de jongen. Hij moet nu gaan werken om zijn studie te kunnen vervolgen. Dankzij zijn vader wordt hij griffier op de rechtbank. Hij schrijft zich als vrije student op de faculteit rechten aan de universiteit van Granada in. Hij behaalt zijn diploma rechten in 1906. Door zijn studie komt hij in contact met de intellectuele elite van Sevilla, Córdoba en Granada. Deze bespreken de mogelijkheid van een onafhankelijk Andalusië. Het idee wordt door hem in 1915 te boek gesteld met als titel: “Ideal Andaluz”.

blas-infante-en-de-autonomie-van-andalusie-2

Vanaf 1918 stapt Blas Infante op het politieke toneel. Mede onder zijn impuls wordt het “Manifest van Córdoba” opgesteld. Dit beschrijft Andalusië als een nationale realiteit met de verzuchting om dit via een proces van zelfbestuur te laten opnemen in de Spaanse grondwet.

Een jaar later trouwt hij met Angustias García Parias. Datzelfde jaar publiceert hij zijn tweede boek, “La Sociedad de las Naciones”, grotendeels gebaseerd op het Manifest.

Zijn reis naar Marokko zal zijn leven ingrijpend veranderen. Hij herkent in deze gemeenschap kenmerken van de geest van Andalusië. Hij neemt het besluit zich tot de islam te bekeren. Een bezoek aan de tombe van Motamid in Agmat brengt hem in contact met de imam. Op 15 september 1924 voltrekt zich in de kleine moskee van Agmat de toetreding tot de islam. Hij verandert zijn naam in Ahmad.

Als notaris gaat hij zich in 1931 in Coria del Río vestigen. Hij bouwt een huis en geeft dit de naam Dar el-Farah. Hij wordt voorzitter van de Junta Liberalista de Andalucía (JLA). Zijn politieke loopbaan breidt zich uit met de toetreding tot de Partido Republicano Federal. Zijn leuzen zijn: federalisme - hervorming van de ingewikkelde electorale, economische en rechtspraak systemen - vrijheid van onderwijs.

Op het “Asamblea de Sevilla” van 1936 wordt Blas Infante uitgeroepen tot ere-voorzitter van de toekomstige “Junta Regional de Andalucía”. Een paar dagen later breekt de Spaanse Burgeroorlog uit. Op 11 augustus wordt hij door aanhangers van Franco op de weg van Sevilla naar Carmona gefusilleerd.

De Spaanse grondwet wordt in 1978 gewijzigd. Art.151 maakt het voor Andalusië mogelijk om via een beperkende procedure politieke autonomie te bekomen.

Een referendum voor culturele autonomie wordt op 28 februari 1980 in Andalusië georganiseerd. Het zal de “nationale feestdag” van de regio worden. Op 30 december 1981 is de procedure volbracht en wordt de Junta geïnstalleerd.
Het parlement van Andalusië roept in 2002 Blas Infante uit tot “Padre de la Patria Andaluza”. De autonomie wordt verder uitgebreid.

Uiteindelijk is op 19 maart 2007, dankzij art.2 van de aangepaste Spaanse grondwet, de droom een volledige realiteit. Het is de enige regio in Spanje die de procedure heeft gevolgd. Andalusië wordt als nationaliteit erkent in de context van de onverbrekelijke eenheid van de Spaanse natie.

Het geboortehuis van Blas Infante huisvest momenteel de toeristische dienst van Casares.

Dauwe Marc