Bodega in de “spotlight”: Dimobe
15 April 2020In het noorden geflankeerd door de indrukwekkende toppen van de Sierra de Tejada en in het zuiden door wuivende golven van de Middellandse zee, liggen de wijngaarden van bodega Dimobe. Om precies te zijn tussen de dorpen Moclinejo (waar de bodega zich bevindt) en Almachar.
Dimobe werd opgericht in 1927 door Juan Muñoz Navarrete, die begon met slechts zeven wijnvaten. Zijn zoete wijn verkocht hij “a granel” aan vooral de barretjes in de Axarquia. Niet per fles maar in kleine vaatjes van minimaal vijf liter.
De bodega is nu in de handen van zijn zoon, de bevlogen derde generatie wijnmaker Antonio Muñoz Cabrera. Het is zonder twijfel een van de meest emblematische bodega’s van de provincie, waar traditie en innovatie hand in hand gaan. De bodega produceert nu een breed scala aan wijnen (sommigen van wereldklasse) die worden geëxporteerd naar vele landen.
De wijngaarden liggen op de zeer steile, hete hellingen van de Axarquia, de streek ten noordoosten van Málaga, met Velez-Málaga als hoofdstad. De bodem is gortdroog en bestaat uit leisteen platen met daartussen voldoende grond om water vast te houden, een mooi micro klimaat dat volop mineraliteit levert.
Dit is de perfecte omgeving waar de aromatische Moscatel de Alejandria druif, de koningin van de Axarquia, het best gedijt. Vanwege haar dikke schil is deze druif goed in staat de vele uren intense zonneschijn te doorstaan. De zinderende warmte van deze streek staat aan de basis van indrukwekkende zoete wijnen.
De druiven worden volrijp en zitten boordevol suikers. Wijd verspreid in het glooiende landschap liggen de “paseras”, de druivenbedden waarin de druiven na de oogst liggen te zonnen om in te drogen en water te onttrekken waardoor het natuurlijk suikergehalte nog verder wordt verhoogd. Naast Moscatel worden er op de wijngaarden van Dimobe, ook de autochtone witte druivensoorten Pedro Ximenez en Doradilla verbouwd. De druiven worden handmatig geoogst en kunnen vanwege de steile hellingen alleen per ezel naar de bodega worden vervoerd. Een wijze van oogsten die heel goed past in een tijd van klimaatverandering en de wens om onze CO2 uitstoot te verminderen.
De opbrengst is gemiddeld een kilo druiven per wijnstok. De “minste” kwaliteit wijn wordt nog steeds “a granel” verkocht. Ze kunnen gedronken worden in vele barretjes en restaurants in de gehele provincie.
De beste wijnen rijpen op hout en een klein deel daarvan zelfs 35 jaar (in vaten die zelf ook op hun beurt weer vele tientallen jaren oud zijn). Zoals de sensationele “Arcos de Moclinejo” in de zoete en droge variant (beiden van Pedro Ximenez). Van deze uitzonderlijke wijnen worden er per jaar niet meer dan zo’n driehonderd flessen gebotteld. Deze wijnen verbeelden als geen ander de grote geschiedenis van de traditionele wijnen uit Málaga.
Wijnmaker Antonio Muñoz Cabrera is naast zijn passie voor het behoud van traditie ook de vernieuwing nooit uit de weggegaan. Naast de hoog alcoholische wijnen wil hij vooral ook stille wijnen maken met een maximaal alcoholpercentage van 15,5 procent. De bij het brede publiek vooral ook buiten de provincie beter bekende “normale” rode, witte en rosé wijnen.
Dimobe kwam al in 2003 met een droge stille wijn van Moscatel de Alejandria op de markt, Lagar de Cabrera blanco. Vele bodega’s hebben dit voorbeeld gevolgd, het is zelfs een overduidelijke trend geworden in de provincie. Het zijn sterk aromatische maar droge wijnen die inmiddels een heel speciale plaats innemen in het prachtige aanbod van streekproducten en hun zo kenmerkende smaakprofiel.
Lagar de Cabrera tinto (“joven” en “crianza”) is een rode wijn gemaakt van 100% Syrah. Finca la Indiana een mooie, stevig robuuste 100% Petit Verdot (ook een toenemende trend in de provincie).
Om zijn innovatieve ambities verder vorm te geven is Cabrera een samenwerking aan gegaan met zijn vriend, de bekende en gerenommeerde enoloog Vicente Inat.
Onder de toepasselijke naam Bodegas Viñedos Verticales (bodega van de verticale wijngaarden) produceren zij samen een aantal moderne, elegante stille wijnen waarbij zij hebben gezocht naar de beste expressie van Moscatel en Pedro Ximen in combinatie met voldoende frisheid en mineraliteit. De droge Filitas y Lutitos is een blend van Moscatel en Pedro Ximen, La Raspa van Moscatel and Doradilla. Noctiluca is een prachtige zoete wijn van Moscatel boordevol frisheid.
Heden en verleden komen samen bij bodega Dimobe. Het verleden wordt niet alleen weerspiegelt in de wijnen maar ook in het mooie kleine wijnmuseum dat de bodega herbergt.
Een klein monument voor de grote wijnen en hun geschiedenis, geboren tussen La Maroma, de hoogste bergtop van de provincie Málaga en de branding van de Middellandse Zee.