Bosbranden in Málaga

2 Oktober 2018

bosbranden-in-malaga-1In juli hebben we weer veel bosbranden gehad in Málaga, wat niet nieuw is aangezien het zo warm en droog was aan de Costa del Sol. Voor de bewoners rondom het bos was het natuurlijk wel erg schrikken. Het was namelijk vlak bij het bewoonde gebied in Malaga!

Het gebeurde in het gebied La Yeserias en La Virreina in het noorden van de stad. De vlammen voedden zich met bouwmateriaal opgeslagen bij loodsen langs Calle Werther. Vervolgens breidde het vuur zich uit naar omliggend struikgewas en bosgebied. Aan het einde van de middag was het vuur onder controle. Toch bleven nog 16 brandweerlieden achter om ervoor te zorgen dat er niet opnieuw vlammen zouden ontstaan. Het gebied werd afgesloten. Gelukkig zijn er geen gewonden gevallen, en verliep alles goed af!

Ook al is Spanje gekend voor de bosbranden, toch waren er tussen de periode van 1 januari en 19 augustus een heleboel. 4493 om precies te zijn. De meeste bos- en natuurbranden vonden plaats rond de Middellandse Zee, zoals Catalonië, Comunidad Valenciana. Murcia en Andalucia. Al de bos- en natuurbranden zorgde ervoor dat er 17.815 hectare natuur is verwoest. In totaal is er 40% natuur verwoest en vond 25% van alle bosbranden plaats langst de Middellandse Zee.

Van al de bosbranden, tussen 1 januari en 19 augustus, waren er 3 grote die zorgt voor een verwoeste oppervlakte van meer dan 500 hectare.

Ook al zijn het getallen om van te schrikken, toch was het nog niet het slechtste jaar. In 2012 vonden er zo´n 12.648 bosbranden plaats, dat voor een verwoeste oppervlakte van zo´n 180.000 hectare zorgde. In 2017 waren er 10.091 bosbranden in dezelfde periode, dit jaar zijn we dus “gespaard” gebleven.

Zolang de droogte aanhoud is het toch nog oppassen geblazen. Wees dus voorzichtig!

Kosta redactie