Brrr... De rillingen liepen over mijn rug

30 Juni 2018

brrr-de-rillingen-liepen-over-mijn-rug-1

Geschrokken keek ik op. Wat had ik gehoord? En ik realiseerde me dat het geluid van een schreeuw mij had doen schrikken. “Alles goed?” riep ik, en stond op. “Ja, hoor,” kwam een basstem uit de slaapkamer, “alleen een grote spin liet me schrikken.” Met een huiver ging ik vlug weer zitten.

In Spanje waren het de kakkerlakken, hier in Nederland zijn het de spinnen. De eerste keer in Nederland toen ik zo´n grote bruine, harige huisspin over de vloer zag lopen, schrok ik me een hoedje. Ik spring niet op van elke spin en denk niet dat ze hier bijten of giftig zijn vergeleken met die van Nieuw-Zeeland, maar ze geven me altijd een huiverig gevoel en voor de zekerheid heb ik ze liever niet in huis.

Zoals ik al eerder had geschreven, gebruik ik planten en witte azijn met citroengeur tegen ongedierte. Alleen de spinnen blijken een beetje meer aanmoediging nodig te hebben om zich ergens anders te vestigen. En zolang ze buiten blijven is het goed, maar ze komen binnen zodra je een raam open doet.

Met het mooie weer wil ik deze week muggengaas op de ramen zetten en dit wil ik liever zonder al die spinnen doen en een natuurlijk insectenafweermiddel is altijd beter. Hier zijn een paar opties voor ingrediënten die je misschien al in huis hebt.

Spinnen kunnen weggejaagd worden met essentiële oliën. Gebruik er één of een combinatie van Eucalyptus, Citronella, Lavendel, Pepermunt, Theeboom, Kaneel, Citrus, of Cederoliën. Vijf tot tien druppels met ¼ lepel afwasmiddel in ¼ liter water. Meng het in een spuitfles en spuit de omgeving wekelijks, totdat je er geen meer ziet. Als alternatief kun je watten weken in wat eucalyptusolie en deze in gaten, hoeken en andere aangetaste plekken steken. Één druppel van essentiële oliën kan een spin doden. Denk erom, houd het buiten bereik van kinderen en maak geen contact met de huid, kleding of hout.

Indische lila-olie is ook een goed insectenafweermiddel. Druppel wat olie op een watje en wrijf het over je vensterbank, ventilatieopeningen, enz. Je kunt ook wat olie strooien op de vegetatie in je moestuin om te voorkomen dat spinnen het gebied bezetten.

Zout is een natuurlijke manier voor het doden van spinnen. Meng zout met water in een spuitfles en besproei het direct op de spin en spinnennesten. Het geeft beter resultaat op dunne spinnen en babyspinnen.

Heb je last van spinnen in huis en groeien er tomaten in je tuin, dan zijn tomatenbladeren ook goed. Maak een mengsel van tomatenbladeren met water en je hebt een afstotende spray. Dit mengsel kan wekenlang in de koelkast bewaard worden.

Baking soda is een bio-pesticide. Strooi baking soda in de hoeken van uw keuken, of op plaatsen waar spinnen zich verzamelen.

Het is niet bewezen, maar als je kastanjes, walnoten of paardenkastanjes rond je huis plaatst, onder bijvoorbeeld meubels of op de vensterbank, binnen of buiten, dan houdt dit blijkbaar de spinnen weg.

Spinnen zijn insectenbestrijders van muggen en andere hinderlijke insecten. En spinnen zelf zijn een voedselbron voor andere spinsoorten, wespen, vogels, reptielen en amfibieën. Ze vormen een belangrijk onderdeel in de voedselketen, dus het is altijd beter om ze weg te jagen dan ze te doden.

Ann-Shirley