Bruine, groene, rode linzen

15 Maart 2018

bruine-groene-rode-linzen-1Linzen zijn makkelijk in gerechten te verwerken. In een salade, soep of als basis voor een burger. Maar wat is het verschil tussen de verschillende soorten linzen?

De bruine linzen zijn de bekendste. Bruine linzen hebben een milde, aardse smaak. Kook de linzen zo'n 20 tot 30 minuten en ze zijn klaar om te eten. Tijdens de bereiding behouden ze de originele vorm goed. Veel voorkomende soorten zijn bruine linzen uit Duitsland, India of Spanje.

De groene linzen zijn wat bleek en hebben soms een groen/bruin gevlekt uiterlijk met een glanzende buitenkant. Ze hebben een robuuste, soms ietwat peperachtige smaak. Je moet ze langer koken dan de bruine linzen, zo'n 45 minuten, en ze hebben een stevige structuur. Dit maakt ze een goede toevoeging aan bijgerechten en salades.

Onder de noemer rood scharen we goudkleurige, oranje en natuurlijk rode linzen. Deze laatste heeft de zoetste en meest nootachtige smaak vergeleken met de andere varianten. Na een minuut of 30 koken zijn ze klaar. Kook je ze langer door dan worden ze snel papperig, wat ze geschikt maakt voor de verdikking van soepen en Indiase curry’s. Op markten worden ze als rode of gele linzen gelabeld.

Kosta redactie