Calcium is niet de oplossing tegen broze beenderen

13 Oktober 2018

calcium-is-niet-de-oplossing-1Als je broze beenderen hebt, of lijdt aan een beenderaandoening, dan wordt het vitamine Calcium vaak aangeraden. Maar is dat wel juist?

Calcium is weliswaar te vinden in en rond onze beenderen, maar het is vaak niet de enige of de juiste oplossing om onze beenderen gezond te houden. Magnesium daarentegen is een essentieel mineraal voor uw gezondheid. Je hebt dit mineraal namelijk nodig om in leven te kunnen blijven. Ons lichaam bevat ongeveer 20 tot 30 gram magnesium. Het overgrote deel daarvan – 60 procent – is terug te vinden in je botten. De rest wordt aangetroffen in het bloed, lichaamsvocht, hart en spieren.

Dat magnesium zo belangrijk is voor het goed functioneren van uw lichaam, blijkt wel uit het feit dat dit mineraal meer dan 300 enzymen aanstuurt. Dit zijn speciale eiwitten die ervoor zorgen dat allerlei processen in uw lichaam goed verlopen. Daarbij moet u o.a. denken aan het vrijmaken van energie uit voeding, het goed functioneren van de spieren, een verhoogde weerstand tegen stress en de versterking van concentratie en geheugen. Magnesium is belangrijk voor de opbouw van de botten en het behoud van een stevig skelet. Het staat inmiddels vast, dat vrouwen die aan osteoporose lijden minder magnesium in de botten hebben dan gezonde vrouwen.

Magnesium zet vitamine D om in een actieve vorm die nodig is voor een goede opname van calcium in de botten. Daarnaast activeert magnesium het enzym alkalische fosfatase. Dit eiwit ondersteunt de vorming van nieuwe calciumkristallen in het botweefsel. Wanneer er uitsluitend calcium wordt ingenomen, signaleert het lichaam een overschot aan dit mineraal. Vervolgens wordt er calcium aan de botten onttrokken, waardoor deze zwakker worden. Dit proces kan voorkomen worden door altijd calcium in combinatie met magnesium in te nemen.

Dus calcium helpt wel bij broze beenderen, maar magnesium wordt te vaak vergeten.

Kosta redactie