Castillo de la Duquesa

5 Maart 2018

castillo-de-la-duquesa-1

Afgekort Castillo, is nog een authentiek vissersdorp aan de Costa del Sol Occidental. Met zijn ca. 200 inwoners is het een deelgemeente van Manilva. Het dorp wordt gedomineerd door een fort en heeft zijn eigen geschiedenis dat ons ver in de tijd terug voert.

Aan het 25 km lange strand tussen La Sal en La Chulera ligt Castillo, vlak naast een natuurlijke kleine haven gevormd door enkele rotsformaties in zee die loodrecht op de kustlijn liggen. De Ibericos en later de Kelten, maakten hiervan gretig gebruik voor de visvangst en de bescherming van hun kleine boten. In 200 v.C. werd het gebied door de Romeinen ingepalmd. Het dorp kreeg de allure van een versterkte stad, daar de nederzetting door een dikke stenen muur werd omringd. Dat dit een tamelijk rijke gemeenschap was, getuigen twee Romeinse villa’s met persoonlijke baden. Na de val van het Romeinse rijk geraakte deze uithoek in de vergetelheid en trokken de bewoners weg. Het Romeinse dorp kwam volledig in verval.

castillo-de-la-duquesa-2

De streek wordt vanaf de 17de eeuw door de Noord-Afrikaanse piraten geteisterd. De Spaanse kroon ziet dit met lede ogen aan en wenst hierop een antwoord te geven. Francisco Paulino van Sevilla wordt aan het hoofd van een cavalerie geplaatst en naar de streek gezonden. Ter plaatse gekomen ontdekt hij de natuurlijke haven en de ruïnes. Hij stelt de ingenieur Miguel del Castillo aan om een project te ontwikkelen en te bouwen. Dit project wordt het fort, gebouwd op de funderingen van een Romeinse villa. De Romeinse ruïnes geven voldoende bouwmateriaal voor de bouw van het fort. Inwoners van het binnenland worden aangemaand zich rondom het fort te vestigen zodat het gebied weer bevolkt wordt. Ook zij gebruiken de Romeinse restanten om hun huizen te bouwen, wat bij sommige vandaag de dag nog goed zichtbaar is.

In de 20ste eeuw gaan twee dominerende families het fort bewonen dat op dat moment zijn oorspronkelijke rol had uitgespeeld. In de loop van de jaren tachtig van vorige eeuw worden de Romeinse ruïnes door archeologen onderzocht. De twee families worden verzocht zich weer in het dorp te vestigen en het fort wordt een museum.

De opkomst van het toerisme in deze vergeten hoek van de Costa del Sol zal voor Castillo een grote omwenteling betekenen. Een pension wordt gebouwd en diverse garages, waarin vroeger de boten werden gestald, worden tot restaurants omgevormd. Met zijn 10 restaurants in zo een klein dorp krijgt Castillo algauw de naam van “rincón gastronómico”. Tijdens de maanden maart tot november vullen 4 chiringuitos het rijtje aan. Op zondag worden vooral de visrestaurants door de Spanjaarden bezocht vanwege de hoogstaande kwaliteit en redelijke prijs van de gerechten.

Als je in de buurt bent om deze mooie en afwisselende streek te bezoeken dan is Castillo een aanrader om te lunchen of te dineren. Een zeer grote, gratis parking vlak voor de restaurants is een luxe die je nog weinig tegenkomt.

Dauwe Marc