Chinezen dol op Ibérico

14 Januari 2018

chinezen-dol-op-iberico-1De Chinese consument is zo verzot geworden op de Spaanse Ibérico ham, dat die in groten getale wordt geïmporteerd. Omdat het lang duurt om deze kwaliteitsham te produceren, dreigt door de versnelde export een tekort in Spanje zelf te ontstaan.

En de Chinezen hebben dan ook nog een voorkeur voor het beste van het beste bij deze hammen, de “jamón ibérico de bellota”, afkomstig van varkens die in hun laatste groeifase uitsluitend met eikels (bellotas) en grassen in en uit de vrije natuur zijn gevoed. Alleen deze mogen “jamón ibérico de bellota” (achterpoot) of “paleta ibérica de bellota” (voorpoot) genoemd worden. Dit is vastgelegd in de Spaanse wetgeving.

Om aan de sterk groeiende vraag naar deze topham te voldoen, schijnen de Chinezen begonnen te zijn ingevroren hammen te importeren, die ze vervolgens zelf roken. Maar die blijken dan toch veel zouter te smaken dan het origineel. Ten slotte nog dit: de Chinezen zijn zodanige liefhebbers geworden, dat ze speciale scholen hebben geopend om te leren de plakjes van de ham te snijden.

Kosta redactie