Citroenbomen

13 Juli 2018

citroenbomen-1

De Latijnse naam van de citroenboom is Citrus limonum of Citrus limon. Het is een kleine fruitboom die behoort tot de familie Rutaceas en is zeer populair om zijn fruit, een eetbare vrucht met een extreme zuurtegraad die vele toepassingen heeft, voornamelijk culinaire.

Dankzij het ideale klimaat komt de citroenboom veel voor in Spanje. Deze boom kenmerkt zich door zijn vele vertakkingen en heerlijk geurend blad en bloesem.

De oorsprong van de citroenboom is moeilijk te achterhalen. Men weet wel dat ze voorkwamen in de valleien van de zuidelijke Himalaya, India, het noorden van Birma en China. In Zuid en Zuidoost-Azië stond hij bekend om zijn antiseptische eigenschappen en werd veel gebruikt als tegengif. Later doet de citroenboom zijn intrede in Perzië, Irak en Egypte. In Europa doet hij zijn intrede rond de 1ste eeuw voor Christus al werd hij toen nog niet op grote schaal geteeld. De eerste echte aanplant in Europa vond pas plaats in Genua rond het midden van de 15de eeuw na Christus.

In 1493 werd het naar Amerika geëxporteerd toen Christopher Columbus citroenen aan boord van de Hispaniola bracht voor zijn reizen. De Spaanse verovering langs het land van de Nieuwe Wereld zorgde ervoor dat de zaden van de citroenbomen verspreid werden.

In de 18e en 19e eeuw na Christus hebben de citroenbomen hun aanwezigheid op de plantages van Florida en Californië versterkt en werden ze meer en meer gebruikt in de keuken en als parfum.
De boom is een ideale terrasplant. Plaats hem op een warme, zonnige plaats in een ruime pot met humusrijke en waterdoorlatende potgrond met een laag van zo’n 20 centimeter hydrokorrels op de bodem. De boom heeft veel water nodig, tot drie keer per week. Je geeft de citroenboom het beste regenwater, van kraantjeswater kunnen de bladeren vergelen en afvallen doordat dit teveel kalk bevat. In de zomer is het aan te raden om de boom te bemesten. Regelmatig snoeien komt de bloemen en vruchten ten goede.

De citroen is rijk aan foliumzuur, vitaminen en mineralen. Het heeft ook een calorie-inname van slechts 22 kilocalorieën. Het bevat veel vitamine C die het immuunsysteem versterkt en ons helpt ziekten te bestrijden.

Omdat citroen vitamine E en selenium bevat, wordt het op dezelfde manier geacht antioxiderende eigenschappen te hebben, die helpen om de schade aan het lichaam door vrije radicalen tegen te gaan.

Deze citrusvrucht heeft mineralen, zoals kalium, magnesium en ijzer, die het neuromusculaire systeem helpen om goed te functioneren. Het is ook goed voor zwangere vrouwen omdat het foliumzuur bevat en het voorkomt hartkwalen door de aanwezigheid van het vitamine B-complex. Citroen is een goede bron van vezels en helpt het spijsverteringsproces te bevorderen.

In tegenstelling tot populair geloof helpt de citroenboom helaas niet tegen muggen en andere insecten. Echter kan het sap van de vrucht wel gebruikt worden om een DIY muggenspray van te maken. Helaas is deze niet zo effectief als eucalyptus.

Margot Collinet