Classic Car Tour door Andalusië

30 April 2019

classic-car-tour-door-andalusie-1

Begin dit jaar reden we met zo’n 25 Classic Cars door Andalusië naar uiteindelijk Mijas Costa, aan de Middellandse Zee. We vertrokken vanuit Benalmádena Pueblo, zo’n 250m boven de zeespiegel, via Torremuelle naar beneden, om over de N340 langs de kust over de Avenida Antonio Machado in oostelijke richting uit te komen bij restaurant Pasodoble aan de Paseo Maritimo in Benalmádena Costa.

Konden daar, onze klassieke Triumph van 1968 niet, (zoals een paar jaar geleden) voor het terras parkeren, dus zochten een parkeerplaats op het plein net boven Pasodoble. Werden hier uitbundig verwelkomd door de, van oorsprong Amsterdamse, familie Manshanden, die dit restaurant al sinds 1995 runnen. Na een uitgebreide koffiepauze ging het dan door Andalusië, één van de 17 autonome regio’s van Spanje, met ca. 8.400.000 inwoners en als hoofdstad Sevilla. Met acht provincies is Andalusië bijna drie keer zo groot als België.

Na de ontdekking van Christoffel Columbus in 1492 braken de gouden eeuwen aan voor Andalusië en was Sevilla de uitvalsbasis van Spanje naar de Nieuwe Wereld. Doch dat is geschiedenis. Van oudsher een landbouw regio, waar de industrialisatie pas laat op gang kwam. Toch groeide van 1982 tot 2008 vooral de toeristen economie sterk. Doch ook heeft Andalusië een lange tijd een negatief imago gekend dat gekenmerkt werd door achterstand.

classic-car-tour-door-andalusie-2

Daarover schreef Francisco Gamboa Vera het boek ‘Andalusia como matria’ (Andalusië mijn Moederland). Deze autodidact belicht in zijn boek de geschiedenis en cultuur van zijn Andalusië. De acht Andalusische provincies behoorden tot de tien armste van Spanje, met het laagste inkomensniveau. En dat terwijl Spanje om aandacht van toeristen te trekken het moet hebben van monumenten die in Andalusië staan, zoals de Mesquita van Cordoba, het Alhambra van Granada en het Alcazar in Sevilla.


Tegenwoordig wordt de motor van de Andalusische economie gedreven door:

  1. De dienstensector en wel het toerisme
  2. De landbouwsector
  3. De voedingsmiddelen industrie, en ten slotte
  4. De luchtvaartindustrie


Sevilla en Cádiz zijn na Hamburg en Toulouse de 2 voornaamste locaties van vliegtuigfabrikant Airbus. Door deze regio en met deze informatie in ons achterhoofd toerden we door Andalusië.

Op weg met dik 25 classic cars en young-timers ging het van Venta Los Morenos nabij de rotonde van Alhaurin Golf door het berglandschap van Andalusië naar uiteindelijk Mijas Costa. We hadden deze keer een zeer gemêleerd gezelschap van diverse nationaliteiten, waar de Britse expats, zoals gewoonlijk, in de meerderheid waren. Ook de klassieke auto’s waren van diverse fabricages.Een paar voertuigen waren de vijftigjarige leeftijd al ver gepasseerd zoals een Bentley met een Britse nummerplaat.

Andere hadden dan weer een CH nummerplaat of een GBZ, IRL, NL of B plaat. En er waren ook niet-Spanjaarden, (dus buitenlanders) die met een Spaanse nummerplaat reden. Wat hier de regel is heeft men mij nog niet precies uit kunnen leggen.

Na een koffie/rust stop en later in het begin van de middag na een sherry-stop kwamen we na ruim 120 km en 2 1/2 uur rijden langs het gebergte van Castillejos, gelegen op een hoogte van ca. 1073 m ten zuiden van Monda aan bij restaurant La Costa World nabij Mijas Costa, iets ten zuidwesten van Fuengirola.

Pieter van de Lustgraaf