Classic Cars naar Gibraltar

23 Juli 2019

classic-cars-naar-gibraltar-1

Op 18 mei 2019 namen we deel aan de 18de Gibraltar International Classic & Vintage Vehicle Rally. We keken al enige tijd met belangstelling uit om diep in The Rock van Gibraltar in de voetsporen te treden van Churchill en Eisenhower, waar zij zich in 1941 in de Admiralty tunnel begaven, en aldaar toen een plan voorbereidden voor een invasie in Noord Afrika.

Ook de Nederlanders hebben rond Gibraltar hun sporen achter gelaten en in 1704 tijdens de Spaanse Successieoorlog samen met een Engelse troepenmacht Gibraltar op Spanje veroverd. In 1713 werd het onder de Vrede van Utrecht “voor altijd” overgedragen aan het Koninkrijk Groot Brittannië. Reden genoeg om met onze 51 jarige oldtimer, een Triumph TR 250, naar dit zuidelijke puntje van het Iberisch Schiereiland te rijden. Gibraltar heeft een oppervlakte van slechts 6,8 km2 en grenst aan het noorden met Andalusië. Met totaal ruim 30.000 inwoners behoort het met Monaco en Singapore tot één van de dichtst bevolkte “landen” ter wereld.

Via La Linea bereikten we dan de grens van Gibraltar. Hier komen dagelijks ca. 10.000 Spanjaarden uit o.a. La Linea en San Roque de grens over om in Gibraltar te werken. Wij passeerden de douane zonder problemen en staken toen dwars de start- en landingsbaan van het vliegveld over. Waar elders in de wereld is dit mogelijk? Vervolgens gingen we naar de Casemates Square, het middelpunt van Gibraltar, alwaar de Mainstreet nog steeds een verkeersvrije winkelstraat is, met een lange reeks tabakswinkels, elektronica- en drankzaken. Brexit of niet, het lijkt er op dat Gibraltar vooral Brits wil blijven. Volgens een legende blijft Gibraltar in Britse handen zolang er apen op de rots leven. Tijdens de 2e Wereld Oorlog liet Winston Churchill zelfs nieuwe berberapen uit Noord Afrika invoeren, daar de populatie toen zwaar was geslonken.

classic-cars-naar-gibraltar-2

Op Casemates Square, parkeerden we onze Oldtimer, naast de 75 reeds aanwezige oldtimers als Jaguars, Bentleys, MG’s, Triumphs, Morgans en een Morris Cowley van 1925, om daarna op één van de vele terrassen koffie te drinken. Na ons aangemeld te hebben bij de organisatie van de Gibraltar Club wandelden we door Mainstreet en constateerden dat de prijzen van alcohol, en tabak nog altijd lager zijn dan in Spanje. Veel winkels waren die dag vanwege Sabbat (Joodse zaterdag) gesloten.

Gedurende de 2e Wereldoorlog was Gibraltar een belangrijke marinebasis voor de Britse Royal Navy en controleerde men van hieruit de in- en uitgang van de Middellandse Zee via de 13 km brede Straat van Gibraltar. Op de door Nederlandse baggeraars drooggelegde landstrook aan de noordzijde van dit schiereiland kon je de moderne hoge flatgebouwen zien.

Daarna arriveerden we weer op Casemates Square waar we net op tijd waren voor de gebruikelijke rondrit over dit schiereiland. In konvooi reden we door Mainstreet om even te stoppen bij Europa Point. Van hieruit konden we nog net de bergen van Marokko zien. Vandaar ging het door een lange tunnel weer naar Casemates Square om onze auto te parkeren en het publiek de gelegenheid te geven al die prachtige Oldtimers van naderbij te bekijken.

Omstreeks 13.00 uur werden we met enkele bussen gebracht naar de geheime tunnels van Gibraltar. Hier op een halve kilometer onder de Rots van Gibraltar ligt een systeem van tunnels van waaruit Churchill en Eisenhower in 1941 een landing op Noord Afrika hadden voorbereid. Bij het betreden van de tunnel zagen we al direct een Canadese vlag gedrapeerd aan de wand van de tunnel. Ook hier hebben de Canadezen tijdens de 2e wereldoorlog hun bijdrage geleverd aan het tot stand brengen van deze tunnel. Beverly, wijlen mijn echtgenote zou bij het zien van deze vlag nog trotser op haar Canadese nationaliteit zijn geweest dan ze al was.

Het ondergrondse tunnelnetwerk van Gibraltar is nu getransformeerd in een digitaal datacenter, waar informatie over online gokkers en investeerders van over de hele wereld wordt opgeslagen, goed beschermd tegen cyberaanvallen middels spectaculaire veiligheidsmaatregelen. Deze tunnels zijn zeer indrukwekkend maar geven toch ook een wat vreemd gevoel om nu, anno 2019, ruim 77 jaar later, in de voetsporen te treden van Churchill en Eisenhower. Het verleden leeft hier nu naast het heden middels de nieuwste technologie, die wordt gebruikt om winsten te vergaren van de bloeiende online gokindustrie in Gibraltar.

Na dit bijzondere tunnelbezoek begaven we ons naar het restaurant “Hall of Fame” voor de gebruikelijke afscheidslunch van deze Gibraltardag. Daarna stapten we in onze oldtimer en alvorens dit “gokeiland” te verlaten, tankten we natuurlijk nog even goedkoop bij één van de vele tankstations die er op dit schiereiland te vinden zijn.

Pieter van de Lustgraaf