Classic Cars tegen Darm Kanker

26 Mei 2019

classic-cars-tegen-darm-kanker-1Gedurende het eerste weekeinde van maart 2019 vond de 42e jaarlijkse Classic Car Salon plaats in Antwerpen, waar onze club de TEDG - The English Drivers Guild - ook met een stand aanwezig was. Meer dan 50 car clubs gaven acte de présence.

Het thema van deze salon was dit jaar, naast de presentatie van Lamborghini, het 60 jarig bestaan van de Morris Minor. De Mini an icon in de car world. Het is ook het icon van de Britse pop cultuur en de flower power, van de jaren 60. Daar konden we natuurlijk niet ontbreken. Dus vlogen we, met TUI Fly Belgium voor slechts € 150,- heen en weer rechtstreeks van Málaga naar Deurne/Antwerpen.

Daar troffen we meer dan 350 exposanten en deelnemers uit 14 landen aan, die over een oppervlakte van 20.000 m2 in 4 hallen hun klassiekers op een prachtige wijze ten toon stelden. Hier liepen de car lovers en “petrol heads” zich te verbijten aan al de pracht en praal van die klassiekers en aanverwante artikelen. Inderdaad een autoshow die de Retro Auto & Moto Málaga met minder dan de helft aan exposanten zeer klein doet lijken.

De eerste dinsdag daarna was het de maandelijkse praatavond van de TEDG en ook daar waren we present. Verslag werd gedaan van de Salon gebeurtenissen en ook werd de trofee gepresenteerd voor de 2e prijs van de beste stand van de Salon. Jawel voor de TEDG Stand. Compliment aan al de vrijwilligers die de TEDG stand hadden opgebouwd (en afgebroken).

Tot mijn verrassing kregen we die avond een (dia) presentatie van dr. Luc Colemont, al meer dan 25 jaar maag- en darmspecialist in het GZA Sint Vincentiusziekenhuis in Antwerpen en medeoprichter van de vzw Stop Darmkanker.

Hij informeerde ons op een zeer aansprekende wijze over zijn gevecht tegen darmkanker. En presenteerde zijn boek “Stop Darm Kanker”.

Dagelijks sterven vijf mensen in Vlaanderen en veertien mensen in Nederland aan darmkanker, deels door gebrek aan informatie en voorlichting. Nochtans is darmkanker eenvoudig vroegtijdig op te sporen en zijn de kansen op genezing in een vroeg stadium veel groter, zo liet hij ons weten. Eén van zijn spreuken is dan ook: “Als je de vijand niet kent, kan je de oorlog nooit winnen”. Hij kreeg na afloop een geweldig spontaan applaus en zijn boek werd gretig gekocht.

De volgende dag vloog ik terug naar Málaga en had nog steeds de beelden van die darmkanker presentatie voor me. Tot ik na het verlaten van het vliegveld van Málaga rijdende in westelijke richting naar de autoweg de A7/AP7 op weg naar Benalmádena, werd geconfronteerd met die afschuwelijke, lelijke grote reclame borden langs de weg, die het zicht op de prachtige bergwanden langs de autoweg blokkeren. Hoe kan een overheid zo iets lelijks tolereren.

Een grotere horizon vervuiling kan men zich niet voorstellen. Deze eerste indruk moet zeer negatief overkomen bij de toeristen die deze streek bezoeken waardoor ze niet vrolijk aan hun vakantie beginnen. Het is als een kanker gezwel in een prachtige natuur.

Geniet dan maar van de volle zon en blauwe hemel die over je heen komt, daar zijn we dan ook eigenlijk voor naar de Costa del Sol gekomen.

Pieter van de Lustgraaf