columnist-kosta-leidt-bestsellerslijst-1 Vaste columnist van Kosta leidt de bestsellerslijst in zowel Nederland als België

30 Maart 2018

Het nieuwe boek Lichter van William Cortvriendt is ingeslagen als een bom en bij Bol.com in zowel Nederland als België op nummer 1 binnengekomen in de bestsellerslijst.

Het is druk in het Schiller Hotel op het Rembrandtplein. Het is 23:30 uur en de live uitzending van RTL Late Night is net voorbij. De sfeer is uitgelaten. De presentator Humberto Tan zoekt op Spotify naar mooie drumsolo’s en krijgt de dansers en lachers op zijn hand. Golden Earing-drummer Cesar Zuiderwijk staat in een hoek te grijnzen met een biertje en ik sta met William Cortvriendt en een aantal anderen na te praten.

Er heerst een opgetogen sfeer. Cortvriendt heeft zijn nieuwe boek Lichter tijdens de uitzending goed in de schijnwerpers gezet en daarmee zijn er in de eerste week al meer dan 15.000 boeken verkocht. Een ongekend aantal voor een Nederlandstalig boek in slechts één week. Hoe kan het dat Lichter massaal wordt gelezen en wat maakt het boek zo bijzonder?

Cortvriendt claimt met Lichter al op het omslag de oplossing te hebben om overgewicht te lijf te gaan:
Waarom we steeds dikker worden en waarom meer bewegen of minder eten niet helpt
En daarnaast staat:
En hoe we juist blijvend kunnen afvallen door lekker eten met veel gezonde vetten
Het is duidelijk dat het onderwerp leeft en de belangstelling heeft getrokken van een grote groep mensen. Meer dan 50% van de Nederlanders is te dik en overgewicht is - behalve dat het voor velen een esthetisch probleem is – meestal de voorbode van gewrichtsklachten, diabetes type 2, hoge bloeddruk, hartklachten en meer lichamelijk leed. Natuurlijk willen mensen met overgewicht weten wat ze daaraan kunnen doen. En arts William Cortvriendt legt de oplossing niet bij diëten, meer sporten, een maagverkleining of wilskracht. De oplossing zit hem in minder insuline, dus minder koolhydraten en méér volvette producten en eiwitten. Niet hongeren, maar smakelijk eten met verse en volvette voeding tot je verzadigd bent.
Het klinkt te simpel en te mooi om waar te zijn.


Is dit de zoveelste goeroe die iets roept wat een hype wordt?

Het succes van Cortvriendt zit hem voor de helft in zijn boodschap: stop met je dieet, verwacht niet teveel van sport maar eet lekker met meer vet (wel gezond: vis, noten, boter, yoghurt), vers (broccoli, avocado, eieren, vers vlees, verse vis) en voor de helft in zijn ijver. Cortvriendt las voor dit boek maar liefst 450 onderzoeken en doet geen uitspraak zonder te verwijzen naar wetenschappelijk onderbouwde literatuur. Van hypes en goeroes gaan de nekharen van Cortvriendt rechtovereind staan en bij kritische vragen blijft hij altijd kalm.
Op TV, op de radio en in de kranten blijft Cortvriendt altijd de wijze, vriendelijke vader die het beste met je voorheeft. En dat zijn boodschap klopt, bewees hij eerder al in het meer dan zes miljoen maal bekeken TV-programma Hoe word ik 100, waar deelnemers snel gewicht verloren en van hun medicatie afkwamen.


Gaat Lichter de ommekeer betekenen in de vloedgolf die overgewicht en obesitas heet?

Het is 23:55 uur en we staan nog steeds te praten. Humberto Tan komt erbij staan en er komt iemand langs die vraagt wat we willen drinken. Tan neemt een water. Ik heb zelf wel zin in een biertje maar twijfel of dat gepast is op een avond waar we praten over overgewicht, gezond eten, goed voor jezelf zorgen.
Maar William zegt: ‘Ik lust wel een lekker biertje. We hebben ten slotte wat te vieren.’ 
Ook de anderen nemen een biertje en we proosten op Lichter.
Halverwege het tweede biertje vraag ik aan William wat hij hoopt dat er gebeurt met Lichter. Het kan alle kanten op. Wil hij 200.000 exemplaren verkopen of liever 400.000 lezers hebben met uitgeleende boeken? Of wil hij dat mensen elkaar op gaan zoeken om samen hun overgewicht aan te pakken? Hoopt hij dat het Voedingscentrum zijn adviezen overneemt?
William denkt even na en zegt:
‘Wat ik vurig hoop, is dat elke arts hier kennis van neemt en zijn/haar patiënten met overgewicht goede voedingsadviezen meegeeft, in plaats van medicijnen.’ Proost en alvast veel leesplezier.

Koen de Jong is oprichter en eigenaar van Sportrusten BV die de gezondheid en prestaties van mensen bevordert door ademhalingsoefeningen en begeleiding in wielrennen en hardlopen.


Koen de Jong

Kosta redactie