Computer koeling

17 Mei 2018

computer-koeling-1

Met de warme dagen voor de deur kunnen we binnenkort weer genieten van het aangename weer. Echter, voor de gemiddelde computer wordt het een tijd van lijden. Als computers ergens slecht tegen kunnen, is het hitte. En met de warme zomers hebben de computers hier in Spanje het veel moeilijker dan in Nederland en België. Daarbij komt nog dat de meeste mensen geen goed onderhoud geven aan hun computer of laptop. Waardoor die vaak vol stof zit, wat nog meer hitte veroorzaakt, omdat de computer niet meer optimaal kan afkoelen. Dit is vooral zo bij laptops, gezien ze kleiner en compacter zijn.


Hoe belangrijk is koeling?

Naast ervoor te zorgen dat u uw koffie niet omstoot over uw laptop, is koeling het belangrijkste dat er is.
Hoe beter de koeling, hoe langer uw laptop meegaat. Veel componenten in uw computer/laptop houden niet van hitte en hoe langer ze worden blootgesteld aan hogere temperaturen, des de sneller ze kapot gaan.

Daarnaast wordt uw computer ook langzamer als deze te warm is.
Hoe sneller de computer aan het werk is, des te meer stroom deze verbruikt en des te meer hitte wordt gegenereerd.
Bij te hoge temperaturen gaat een computer uit, om schade te voorkomen. Om te voorkomen dat uw computer opeens uitvalt, kan de processor in uw computer langzamer gaan werken om de hitte die het genereert te reduceren. Dit geldt tevens voor de grafische kaart in de computer. Dit noemen ze Thermal throttling.


Maak uw computer klaar voor de zomer

Om ervoor te zorgen dat uw computer er deze zomer weer tegen kan, is een lang uitgestelde schoonmaakbeurt het eerste om te doen.

Zorg dat uw computer uit staat en haal de stofzuiger tevoorschijn. Bij laptops is het aan te raden een reinigingsset aan te schaffen met ten minste een fles perslucht. Hiermee kunt u stof die vast zit of plaatsen die moeilijk te bereiken zijn, schoon maken.

U kunt het nodige vinden op o.a. amazon.es, door te zoeken op: “limpieza para ordenador”.
Met een kilo stof minder moet uw computer minder hitte problemen hebben, maar afhankelijk van het model en de leeftijd van uw computer, kan het zijn dat dit niet genoeg is.

In het geval van een desktop computer is het aan te raden deze naar een computer temperatuur te brengen. Hiermee kunnen slecht werkende ventilators vervangen worden en eventueel extra ventilators in uw desktop geïnstalleerd worden.

In het geval van een laptop kan dit ook, echter kunt u voor een laptop ook een koelingspad kopen. Deze kunt u al krijgen voor zo’n 10 €.

Deze blaast koele lucht in uw laptop of zuigt de warme lucht uit uw laptop. En helpt bij het koel houden van uw laptop.

Zeer belangrijk bij het aanschaffen van een koelingspad is eerst te kijken of uw laptop blaast of zuigt. Als u bijv. een laptop heeft die blaast en u gebruikt een koelingspad die ook blaast, dan kan dit de koeling van uw laptop zelfs verslechteren.
De koelingspad moet uw laptop ondersteunen, dus als uw laptop de warme lucht er aan de onderkant uitblaast, wilt u dat de koelingspad de lucht zuigt, en als de laptop zuigt wilt u een koelingspad die blaast. Bij veel koelingspads kunt u de ventilator eruit halen en omdraaien.
Om te zien of uw laptop en/of koelingspad blaast of zuigt, houdt u een klein stukje papier voor de ventilator.

Ron Kuijsters Tokos