Computerspellen op verschillende platformen

25 Maart 2021

computerspellen-op-verschillende-platformen-1Bij het woord computerspel denken de meeste mensen aan een millenial die de hele dag met een koptelefoon achter de computer zit. De laatste jaren is er echter veel veranderd en speelt bijna iedereen computerspellen alhoewel het vaak als "anders" wordt gezien.

Uiteraard is er een grote keuze aan verschillende computerspellen. Zo heb je strategische spellen, FPS shooters (schietspellen), RPG's (rollenspellen), sportspellen, etc. Maar daar blijft het niet bij. Er zijn namelijk ook grote verschillen tussen de platformen (apparaten/software) waar de spellen op gespeeld worden.

Dit heeft in het algemeen te maken met de mogelijkheden van het desbetreffende platform en apparaat. Zo kunt u bv. op een moderne computer met een goede grafische kaart hele grafisch intensieve spellen spelen wat op een smartphone technisch niet mogelijk is.

De PC & Laptop

De PC ( personal computer) is de koning onder de computerspellen, simpelweg om dat die het meeste vermogen heeft. Hier is uiteraard wel sprake van een moderne computer met een goede grafische kaart. Een 6 jaar oude computer heeft vaak al minder vermogen dan een smartphone van dit jaar.

Het verschil tussen de laptop en de desktop computer kan tevens ook gigantisch zijn. Dit vooral als we een laptop en desktop van dezelfde prijs vergelijken. Een desktop computer heeft simpel gezegd "meer power". Ofwel correct vertaald "meer stroom". Om de hardware (fysieke onderdelen) sneller te laten werken is er meer stroom nodig. En gezien een desktop niet op batterijen werkt hoeven de fabrikanten hier weinig op te letten. Wat er ook bij komt kijken is dat "meer stroom" automatisch meer hitte betekent. En het omgaan met hitte in een grote ruimte (de desktop computer) is natuurlijk veel makkelijker en effectiever dan in een kleine ruimte (de laptop).
Het waarschijnlijk grootste voordeel van de PC & Laptop is dat er Windows of Linux als besturingssysteem op staat. En de meeste computerspellen worden nu eenmaal gemaakt voor Windows en Linux wat simpelweg betekent dat als u geen Windows of Linux heeft u het computerspel niet kunt spelen.

Computerspellen kopen en installeren wordt tegenwoordig nog maar weinig gedaan met een CD/DVD. Dit heeft vooral te maken met de grootte van moderne computerspellen die gemiddeld bij de 25 GB liggen en dat er op een DVD maar maximaal 8.5 GB past.

Het steeds snellere internet speelt uiteraard ook een rol. Met een goede fiberglas internet verbinding duurt het downloaden van zo`n computerspel tegenwoordig slechts een paar uur i.p.v. een paar dagen.

De absolute meerderheid van computerspellen wordt daarom vandaag de dag online gekocht en vervolgens gedownload via portalen zoals o.a. Steam (www.steampowered.com).

Naast het voordeel dat u uw huis niet hoeft te verlaten wordt het installatie proces ook voor u gedaan. Zo heeft u een spel gekocht, gedownload en geïnstalleerd met slechts drie keer klikken.


De Smartphone (Android & IOS)

De smartphone, of beter gezegd de zak computer met bel optie is niet meer uit ons leven te denken. Er gaat bijna geen dag voorbij dat u niet iemand ziet met zo`n ding in de hand. Vooral als het gaat om plaatsen waar mensen moeten wachten zoals in een wachtkamer. Daar is het niet zelden dat 90% van de mensen allemaal dat ding uit hun zak of tas halen om toch maar even op facebook te kijken, te whatsappen of computerspellen te spelen.

Het aantal computerspellen die u in de app store of play store kunt downloaden neemt met de dag toe. Ook worden ze grafisch steeds beter en complexer omdat de telefoons ook steeds sneller worden. De grootste beperking van smartphone spellen blijft echter de besturing. In tegenstelling tot de computer en laptop met een toetsenbord en muis heeft de smartphone slechts een touchscreen en daar past natuurlijk niet zo veel op gezien het niet een al te groot scherm is en dat u terwijl u op uw scherm aan het drukken bent het ook de bedoeling is dat u nog wat ziet.

Hetzelfde geldt uiteraard ook voor een tablet of ipad. Dit is in principe een smartphone maar dan met een groter scherm en zonder bel optie.
Wat de software aangaat heeft de absolute meerderheid van de smartphones als besturingssysteem (Google) Android of (Apple) iOS. En wat computerspellen betreft is het verschil hier minimaal. De absolute meerderheid van computerspellen wordt voor beide besturingssystemen gemaakt en kunnen dus zowel in de app store als in de play store gevonden worden.

Hier een aantal van de meeste populaire spellen voor de smartphone:

  • Among Us
  • Minecraft
  • Alto's Odyssey
  • Angry Birds 2
  • Ballz
  • Candy Crush

Voor degenen die hun tijd liever besteden aan het leren tijdens het spelen van een spel op de telefoon zijn er uiteraard ook apps zoals: Brilliant en Duolingo


Console (Playstation, Xbox, Nintendo)

De Console, of onder de oudere generatie graag gelabeld als de Nintendo is een computer met een besturingssysteem dat speciaal ontwikkeld is voor het spelen van computerspellen. Intern verschillen de consoles niet veel van de computer of laptop. Ze hebben een harde schijf, microprocessor en grafische kaart net zoals de standaard computer.

Alhoewel er bij computers en laptops een bijna oneindig aantal opties aan samenstellingen bestaan zoals bv. meer geheugen, snellere processor, etc etc. komt de console maar in een of twee varianten. Dit maakt de massaproductie van consoles mogelijk en bespaart kosten (of verhoogt de winst). Ook minimaliseert dit eventuele problemen met drivers (de software die uw hardware bestuurt) gezien deze bij de miljoenen consoles allemaal hetzelfde is.

Nog een voordeel is dat u bij het kopen van spellen voor de console niet hoeft te kijken of ze wel werken wat bij de computer het geval kan zijn als u bv. niet genoeg genoeg grafisch vermogen heeft voor een spel. De console spellen worden nu eenmaal gemaakt voor de specifieke (computer) console.

Het installeren van spellen op de console gaat vrijwel automatisch en hier is geen technische kennis voor nodig. Nu was dit vroeger een zeer goed argument op de vraag waarom console i.p.v. computer. Echter is dit vandaag de dag niet meer echt van toepassing.

Net zoals bij de computers wordt er bij de nieuwe generatie consoles niet meer gebruik gemaakt van CD/DVD's. Net zo als bij de computer worden spellen via het internet gedownload. Echter hier niet via stream maar via de software van de fabrikant van de console.

Browser (o.a. Facebook spellen)

Browser spellen is een categorie op zich zelf gezien we het hier niet over fysieke apparatuur hebben maar over software. Het voordeel hiervan is natuurlijk dat u geen specifiek apparaat nodig heeft maar deze spellen kunt spelen op elk apparaat dat een browser heeft zoals bv. Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox. Dit houdt dus in dat u deze spellen zowel op de computer als op de smartphone kunt spelen.

Wat de console betreft is dit bij de consoles die met een fatsoenlijke browser komen ook mogelijk, echter heeft u wel een toetsenbord en muis nodig gezien de absolute meerderheid van browser spellen gemaakt wordt om met een toetsenbord en muis of touchscreen te spelen.

Browser spellen zijn met de komst van facebook nog populairder geworden. Dit vooral om dat er zeer veel reclame voor wordt gemaakt op facebook. Alhoewel over het algemeen gratis, wordt er door de uitgevers van deze spellen goed aan verdiend. Vaak door in de spellen extra's aan te bieden die u met geld kunt kopen. Maar ook door het verkopen van uw data of het laten zien van reclame in de spellen.

Gezien browser spellen uitsluitend van uw browser gebruik maken en zogezegd geen toegang hebben tot uw besturingssysteem blijven ze gelimiteerd wat mogelijkheden betreft en het grafisch vermogen. Echter zijn ze door hun toegankelijkheid razend populair.

Momenteel zijn de meest populaire browser spellen Casino (gokspel) en Candy crush.

Ron Kuijsters Tokos