Contant geld of pinnen

15 Januari 2018

contant-geld-of-pinnen-1Nederlanders maken van alle inwoners van de eurozone het minst gebruik van contant geld. Met een betaalpas pinnen of contactloos betalen, is er een stuk populairder dan in de meeste andere eurolanden.

Contant geld wordt in Nederland bij 45% van de transacties gebruikt, blijkt uit onderzoek van de Europese Centrale Bank (ECB). Dat is een stuk minder dan het gemiddelde van 79% in de hele eurozone. Met name in de zuidelijke eurolanden wordt nog relatief veel met munten en bankbiljetten betaald.

Ook consumenten in Duitsland en Oostenrijk gebruiken nog relatief vaak contant geld. In Estland wordt binnen de eurozone relatief het vaakst gepind, gevolgd door Nederland. Estland is voorloper in Europa op het gebied van gedigitaliseerde diensten. In Nederland wordt ook relatief veel contactloos betaald.

De ECB concludeert dat de verschillen per land groot zijn, maar dat over het algemeen nog veel gebruik wordt gemaakt van contant geld. Dit gaat volgens de onderzoekers in tegen de heersende opvatting dat cash in hoog tempo verdwijnt als betaalmethode.

Kosta redactie