Corona is soortenspecifiek

7 April 2020

corona-is-soortenspecifiek-1Dit betekent dat u geen COVID-19 van uw hond of kat kunt krijgen. Noch kan je ze aansteken als je het hebt. Het zelfde geldt ook voor andere virussen zoals griep. Dit soort virussen zijn soortspecifiek wat betekent dat een virus alleen overgedragen kan worden aan dezelfde "diersoort". Dus van hond naar hond, van mens naar mens, van kat naar kat.
Van hond naar kat, van kat naar mens, van hond naar mens, is dus niet mogelijk.

Ter verduidelijking, corona is niets nieuws, en bijna iedereen heeft het wel eens gehad, vaak in combinatie met een griep. Corona is een verzamel naam voor een groep van virussen. Zo is er SARS-CoV, MERS-CoV, SARS-SoV-2 etc.
Gedurende de huidige pandemie hebben we het over SARS-SoV-2, ofwel beter bekend als COVID-19.

De verzamelnaam, corona, wordt ook gebruikt in de dierenwereld. Zo is er o.a. FCov (katten coronavirus). Deze hebben echter niets te maken met COVID-19. Ze zijn voor mensen, honden en andere dieren niet besmettelijk.

Desinfectie middel is schadelijk voor uw huisdier

Gebruik geen desinfectie of andere reinigingsproducten die niet voor huisdieren gemaakt zijn! Dus geen desinfectie gels, alcohol of zelfs zeep. Wat lauw warm water en honden shampoo om de poten van uw huisdieren te wassen is meer als voldoende.

Hou er ook rekening mee dat er op veel plaatsen gespoten wordt met chemicaliën, zoals bij het desinfecteren van bushaltes en straten en dat uw hond zijn poten schoonmaakt door ze te likken.


Kosta redactie