corpus-cristi-benalmadena-pueblo-1 Corpus Cristi - Benalmádena Pueblo 

1 Mei 2018

 Onze volgende wandeling is maar op één datum per jaar te doen. Namelijk op de dag van Corpus Cristi in Benalmádena Pueblo. Dit jaar valt dat op 3 juni en het is zo´n uniek evenement dat we het graag voor jullie willen beschrijven. Als je in de buurt bent, ga vooral kijken. Zowel per auto (er zijn parkeerplaatsen) als met de bus, is dit typisch Andalusische dorpje makkelijk te bereiken. Wij zijn er al vele malen geweest en de foto´s dateren van vorig jaar.

De inwoners van Benalmádena zijn de avond tevoren al heel druk om de straatjes te versieren en een bloementapijt te leggen. Ieder jaar zijn de patronen in de hoofdstraat weer anders. In de overige straatjes is de bodem bedekt met anjers en bloesem van bougainville, tegen de huizen staan rietstengels en over de balkons hangen kleurige Spaanse omslagdoeken.

Eerst is er een kerkdienst waar de jongens en meisjes hun Eerste Heilige Communie doen en hun eerste hostie, het symbool van het lichaam van Jezus (Corpus Cristi) krijgen.

Zo rond 12.00 uur begint dan de processie. De priester in een wit gewaad met een monstrans in beide handen, loopt onder een baldakijn dat gedragen wordt door vier helpers.

corpus-cristi-benalmadena-pueblo-2

De communicantjes zijn gekleed als bruidjes in stralend wit en hebben mandjes met bloemblaadjes bij zich om uit te strooien. De jongens zijn keurig in het pak of in matrozenkleding.
En natuurlijk is er muziek. Een muziekkorps met allerlei mogelijke instrumenten. Zo marcheren ze door de wirwar van versierde straatjes langs de dringende mensenmassa. Nou ja, het marcheren duurt maar even, want al gauw stopt de priester bij het eerste zelfgemaakte huisaltaar. In elke straat is er wel één, gemaakt door de vrouw des huizes, die een tafel buiten tegen de muur heeft gezet. Die tafel is bedekt met een kleed en versierd met bloemen en allerlei heilige voorwerpen. Wij zagen heiligenbeeldjes, engeltjes, een bijbel, kaarsen, vazen met bloemen, ja zelfs ergens een 30 cm. grote liggende pop, gekleed in wit satijn. Het Christuskind?!

Op de pleinen waren soms heel grote altaren, ook met een bloementapijt ervoor. Bij elk altaar hield de processie halt en werd het door de priester gezegend. De bruidjes en bruidegommetjes stonden eromheen opgesteld en een regen van bloesem werd uit de mandjes op de priester en de omstanders gestrooid.
Op de Plaza de España, vlakbij het bekende La Niña, het bekende meisjesbeeld in de fontein, was een groot versierd altaar met daarbij een in het zwart gekleed Mariabeeld. Daar werd een plechtige eredienst gehouden. Evenals op het plein aan het eind van de hoofdstraat met de bloementapijten.

De processie doorkruiste bijna alle versierde en geurige straatjes, evenals de vele bezoekers die net zoals wij probeerden een stukje af te steken om op een volgende plaats nog eens te kunnen genieten van dit kleurrijke schouwspel van mooie communicantjes met hun trotse ouders. En natuurlijk waren wij nou niet bepaald de enige fotograferende toeschouwers. Wij vonden ergens een straatje met een oplopend trottoir, een soort bordes voor de huizen langs. Daar kon je net tegenover het altaar, met een beeld van Christus die met gespreide armen iedereen leek te zegenen, alles goed zien.

Als je deze dag mee wilt maken en ook graag foto´s wilt nemen, dan raad ik je aan vooral vroeg te gaan, voordat de kerk uit is. Dan kun je nog rustig de ongeschonden bloemtapijten fotograferen.
Hoewel, nadat de processie voorbij was geurde het verrukkelijk naar de vertrapte anjers en bloembladeren. En natuurlijk waren er kleine kinderen die lekker op de grond met bloemblaadjes aan het spelen waren. Soms deden ze ze weer in een mandje om ze mee naar huis te nemen.

Else van Velthuijsen