Cranberries ter voorkoming van blaasontsteking
1 Maart 2009Vooral bij vrouwen komt blaasontsteking veel voor. Dit wordt meestal veroorzaakt door een darmbacterie, die zo hard-nekkig kan zijn dat deze zelfs een antibioticakuur kan weer-staan. Doordat de bacterie zich kan nestelen in de diepere slijmvlieslagen van de blaas en op die wijze zich kan ont-trekken aan de lichaamsafweer, overleeft deze de antibioti-cakuur.
In de meeste gevallen van blaasontsteking (cystitis) is een darmbacterie, Escherichia coli (E.coli), de oorzaak. Zolang deze in de darm zit, veroorzaakt de bacterie geen problemen en nestelt zich in de darmflora. Wanneer de E.coli via de urinebuis de blaas binnenkomt, kan deze een vervelende blaasontsteking teweeg brengen.
Voor vrouwen is er een natuurlijk alternatief: het sap van de veenbes of cranberry! Uit onderzoek bleek dat bepaalde stoffen in cranberrysap, proanthocyanidines, looizuurachtige verbindingen, die behoren tot de groep van de tannine, voorkomen dat de E.coli bacterie zich kan hechten aan de slijmvliescellen van de blaaswand.
Een recente “pilotstudy” in de Verenigde Staten is gedaan met een veenbessenextract, dat 500 milligram cranberry extract bevatte. De Amerikaanse uroloog dr. R. Wheeler behandelde er 38 vrouwen met chronische blaasontsteking mee. Bij 90 % van de vrouwen trad een aanmerkelijke ver-betering op.
Het drinken van cranberry sap werkt preventief tegen een blaasontsteking en het is bovendien een lekker fris zoet-zuur drankje.
Herkomst van de Cranberry
De cranberry komt van oorsprong uit Noordoost-Amerika en groeit langs de kuststrook van New-Foundland tot aan Noord-Carolina.
De “Pilgrim Fathers” landden in 1620 als eerste Europese kolonisten op de oostkust van Noord-Amerika. Ze leerden van de Indianen zich te voeden met inheemse planten en dieren. Als dank daarvoor nodigden de nieuwkomers de Indianen uit om samen met hen het dankfeest voor de oogst te vieren – met kalkoen en cranberries. Zo werd de traditie geboren die nog altijd bestaat. Elk jaar vieren de Amerikanen op de laatste donderdag van november “Thanksgiving”, met kalkoen en cranberries.
De cranberry is in Holland gekomen doordat er ooit eens een vat met cranberries op Terschelling is aangespoeld, vandaar dat de bes ook nu nog op de Waddeneilanden groeit. De bessen van de Waddeneilanden worden in ons land veenbes genoemd. De cranberry dankt haar naam aan het gebogen steeltje van de bloem, dat lijkt op de nek van een kraanvogel. De naam craneberry, kraanvogel, werd later cranberry.