Cultuurstad Córdoba

26 April 2019

cultuurstad-cordoba-1

Als je de naam uitspreekt klinkt die zeer krachtig. Niet verwonderlijk want de oude Fenicische benaming Coteba, wat oliepers betekent, zal er wel mee te maken hebben. Dat ze voor “oliepers” kozen hoeft niet te verbazen: de olijfolie uit deze streek is de fijnste en beste van Spanje.

De Romeinen namen in 152 v.C. de stad over en noemden haar Corduba. Dankzij keizer Augustus, afkomstig uit Italica iets ten noorden van Sevilla, floreerde de hoofdstad van de provincie Baetica (ongeveer het huidige Andalusië).

In 756 n.C. werd Córdoba de hoofdstad van Moors Spanje. Dit vertaalde zich in de bouw van nog steeds wereldberoemde gebouwen zoals de immense moskee Mezquita en Medina Azahara even buiten de stad. Kalief Abd-ar-Rahman III liet het administratief Medina Azahara bouwen als toonbeeld van zijn macht en immense rijkdom. Het kostte hem een derde van het jaarlijkse staatsbudget en dit van 936 tot aan zijn dood in 961. In zijn imposante paleis ontving hij de ambassadeurs van vreemde landen en overlaadde ze met geschenken. Zo behield hij de vrede met naburige en verre koninkrijken (waaronder Duitsland).

De kalief liet ook een fort op een klip aan de Guadalquivir bouwen, ongeveer 20 km westwaarts van Córdoba. Algauw omgaf een dorp het fort en dat heet nu Almodovar del Rio. De vader van de huidige eigenaar, Markies de Motilla, liet de ruïne tot een burcht ombouwen die meer dan het bezoeken waard is. Almodovar en Medina Azahara zijn te bezichtigen in een dagtrip vanuit Córdoba, een must als je er toch bent.

Córdoba zelf vraagt toch een aantal dagen je aandacht wil je er een indruk van opdoen. Naast de Mezquita zijn er tal van monumenten en musea te bezoeken en het kuieren in de oude joodse wijk voert je terug in de tijd.

Wat vooral opvalt is de vriendelijkheid van de bevolking en het zeer lekkere eten dat, voor stadse normen, zeer goedkoop is. De specialiteit van de stad is de ‘Flamenquin’, best te vergelijken met onze Vlaamse ‘vogeltjes zonder kop’ of ook ‘loze vinken’ genoemd. Wees voorzichtig bij de grootte van de bestelling want de porties zijn enorm.

Córdoba is het best te bezoeken in de maanden april en mei. Gedurende die tijd is de oude binnenstad omgetoverd tot een grote bloemenzee. Nergens anders heb ik dit ooit gezien. Ook de temperatuur en het weer zijn dan zeer aangenaam. In de winter is Córdoba evenwel een der koudste plaatsen van Spanje maar in de zomer loopt het kwik makkelijk op tot boven de 45 graden Celsius in de schaduw.

Zoals reeds gezegd, neem je tijd en trek er een paar dagen voor uit om deze mooie aangename stad en haar omgeving te bezoeken. Voor logies is het NH Guadalquivir hotel (ook Hesperia Córdoba genoemd) aan te bevelen. Verwacht geen grote luxe maar de kamers en het ontbijtbuffet zijn voortreffelijk. Ook de beveiligde ondergrondse garage, het uitzicht op de stad vanaf het dakterras en vooral de nabijheid van de Romeinse brug die je direct in het hart van de oude stad voert, zijn andere pluspunten t.o.v. andere hotels.

Córdoba is slechts anderhalf uur rijden vanaf Málaga en een regelmatige treinverbinding maakt het je makkelijk de stad te bereiken. En voor wie ook nog wil baden en relaxen in een middeleeuwse hamam, dan zijn de ‘Hamam Baños Arabes’ echt niet te versmaden. Dit complex ligt tussen de Plaza del Potro en de Mezquita. U kunt deze drukbezochte Arabische baden het beste vooraf reserveren.

Córdoba, een aanrader voor een korte vakantie, zal je niet teleurstellen temeer daar alle bezienswaardigheden dicht bij elkaar liggen.

Deze stad heeft in elk geval mijn hart veroverd. Er gaat geen jaar voorbij of ik heb er een paar dagen vertoefd om haar unieke sfeer te proeven en steeds weer nieuwe dingen te ontdekken.


Gegevens hotel:

Hesperia Cordoba
Av. Fray Albino 1
14009 Cordoba

Tel: (34) 957 421 042
Email: hhcordoba@hesperia.com
Website: www.hesperia.com

Dauwe Marc