15 april- Dag van de herdenking van Titanic

15 April 2018

dag-van-de-herdenking-van-de-titanic-1Op deze dag herdenken we het zinken van de Titanic waarbij er meer dan 1500 mensen stierven. De RMS Titanic was een Britse passagiersschip dat op 15 april 1912 in de Noord-Atlantische Oceaan zonk na een aanvaring met een ijsberg.

Het zinken van de Titanic veroorzaakte de dood van 1.502 mensen in een van de dodelijkste maritieme rampen in vredestijd in de moderne geschiedenis. Het was het grootste schip dat op dat moment was gebouwd. Tijdens haar eerste reis vervoerde ze 2.224 passagiers en bemanningsleden. De ramp betekende een wereldwijde schok en verontwaardiging over het enorme verlies aan mensenlevens en de tekortkomingen op het gebied van regelgeving en bedrijfsvoering die tot de ramp hadden geleid.

Openbare onderzoeken in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten hebben geleid tot belangrijke verbeteringen op het gebied van maritieme veiligheid. Een van hun belangrijkste erfenissen was de oprichting in 1914 van het Internationaal Verdrag voor de beveiliging van mensenlevens op zee (SOLAS), dat nog steeds de maritieme veiligheid regelt.

Al meer dan 100 jaar inspireert de Titanic de fictie en non-fictie en is het uitgegroeid tot een van de beroemdste schepen in de geschiedenis, levend gehouden door tal van boeken, films, tentoonstellingen en gedenktekens.

Kosta redactie