4 januari: Dag van de spaghetti

4 Januari 2020

dag-van-de-spaghetti-2020-1Een van 's werelds favoriete gerechten, spaghetti heeft wel zijn eigen dag verdiend. Omdat het zowel eenvoudig als lekker is, is spaghetti het perfecte gerecht om te maken om je innerlijke chefkok naar boven te halen, ook al heb je niet zoveel kookervaring!

Veel mensen weten niet dat de eerste historische verwijzing naar gekookte noedels suggereert dat de Arabieren het gerecht duizenden jaren geleden hebben uitgevonden, lang voordat het een hoofdbestanddeel van de Italiaanse keuken werd.

Wat vooral opmerkelijk is, is dat historische gegevens verwijzen naar gedroogde noedels die worden gekocht van een straatverkoper, wat betekent dat pasta in winkels wordt verkocht sinds tenminste de 5de eeuw na Christus! Natuurlijk associëren we vandaag de dag pasta met de Italianen, die het gerecht grondig  hebben veranderd en een grote verscheidenheid aan pastavormen hebben uitgevonden.

De eerste westerse pasta waren waarschijnlijk lange, dunne vormen die rond de 12de eeuw in Sicilië werden gemaakt; tot op de dag van vandaag is spaghetti de meest voorkomende ronde staafvormige pasta en in het Italiaans betekent spaghetti "kleine lijnen". De populariteit van de pasta verspreidde zich echter pas na de oprichting van de pastafabrieken in de 19e eeuw over het gehele Italië, waardoor de tijd die nodig was voor het maken van gerechten zoals spaghetti en de massaproductie van pasta voor de Italiaanse markt aanzienlijk werd verkort.

Spaghetti werd al in de 19e eeuw in restaurants aangeboden en werd over de hele wereld populair.

Kosta redactie