Dashlane - wachtwoordmanager

17 Augustus 2018

dashlane-wachtwoordmanager-1

We hebben tegenwoordig voor alles een account met een gebruikersnaam en wachtwoord. We moeten inloggen bij Facebook, Gmail, Amazon, Paypal, etc. Vaak gebruiken we overal hetzelfde wachtwoord of is het wachtwoord heel makkelijk te raden, zoals de naam van uw kind, geboortedatum van uw partner, etc. Dit is natuurlijk makkelijk, maar veilig is het niet.

Het kan ook zijn dat u verschillende wachtwoorden gebruikt, wat natuurlijk veiliger en beter is. Maar ik kan bijna met zekerheid zeggen dat u wel eens een wachtwoord vergeten bent.

Daarnaast komt nog de vraag wat een goed en veilig wachtwoord is. Waarop ik alleen zal zeggen dat een goed wachtwoord er ongeveer zo uit ziet:
/S|*95x9V8GF.

Een andere optie is natuurlijk om uw browser het wachtwoord te laten onthouden. Echter is dit ook niet de veiligste en handigste optie. Afhankelijk van browser en instellingen kan een gebruiker van uw computer al uw wachtwoorden bekijken als hij weet waar te zoeken.

Gelukkig zijn er verschillende wachtwoordmanagers die een oplossing bieden. Gezien ik zelf Dashlane gebruik, leg ik u hier uit wat het is en wat het doet.

 


Wat is een wachtwoordmanager

Een wachtwoordmanager is een programma dat al je login-gegevens en wachtwoorden veilig opslaat, zodat u nog maar één gebruikersnaam en wachtwoord hoeft te onthouden (die voor de wachtwoordmanager zelf). Dit maakt het mogelijk om op elke website een ander en veilig wachtwoord te gebruiken zonder dat u dit hoeft te onthouden.
In principe is dit hetzelfde als “wachtwoord onthouden” in uw browser, maar dan veel veiliger.

 


Dashlane

Dashlane is meer dan een wachtwoordmanager en met de Premium versie kunt u Dashlane op al uw apparaten installeren. Als u eenmaal heeft ingelogd op uw computer en Dashlane het wachtwoord heeft opgeslagen, dan weet bijvoorbeeld uw smartphone het ook.
Als u een nieuwe computer aanschaft, hoeft u alleen maar Dashlane te installeren, in te loggen, en u hoeft verder nergens meer een gebruikersnaam of wachtwoord in te typen.

De premium versie is al te krijgen voor 30€ per jaar met promo code YOUTUBE2018 via https://www.dashlane.com.
Op veel websites zoals bijvoorbeeld Facebook hoeft u niet eens te klikken. U klikt in Dashlane op Facebook. Deze opent vervolgens de browser, hierna voert u uw gebruikersnaam en wachtwoord in en drukt u op inloggen. Heel handig dus.
Naast het opslaan van wachtwoorden is het ook mogelijk om op een veiliger manier wachtwoorden te delen en om een noodcontact toe te voegen dat toegang tot uw wachtwoorden kan krijgen, mocht er iets met u gebeuren.

Ook super handig is de optie om uw persoonlijke gegevens, notities en betaalgegevens door Dashlane te laten invullen.
Als u bijvoorbeeld een contactformulier invult op een website hoeft er nog maar weinig getypt te worden, Dashlane kan uw naam, e-mail, telefoonnummer voor u invullen met maar een keer klikken.
Hetzelfde geldt voor betalingen, of deze nu via Paypal of creditcard gebeuren. U hoeft ze maar één keer in Dashlane in te vullen.

 


Veiligheid

In vergelijking met andere opties is een goede wachtwoordmanager zoals Dashlane voor iemand die op meerdere websites moet inloggen, tegenwoordig een must.
Het heeft zeer goede encryptie en is veel veiliger dan uw wachtwoord in uw browser op te slaan of in een document op uw computer.

Gezien het bij gebruik van Dashlane ook niet meer uitmaakt wat uw wachtwoord is (u hoeft het zich nl. niet te herinneren), gebruikt u op elke website een ander en zeer sterk wachtwoord.

Ron Kuijsters Tokos