De Belg lust geen diesel meer

31 Maart 2018

de-belg-lust-geen-diesel-meer-1Vorig jaar koos slechts een kwart van de Belgen die een auto kochten nog voor een dieselwagen, terwijl vijf jaar geleden nog meer dan de helft van de nieuw ingeschreven wagens een diesel was. En de doodstrijd van diesel is nog niet aan zijn einde gekomen.

In 2017 schreven Belgische particulieren nog 67.933 nieuwe dieselwagens in. Daarmee maakt diesel nog maar 26,8% van het totaal uit. Een goed kwart, dus. Dat blijkt uit cijfers van automobielfederatie Febiac. En dat terwijl diesel vijf jaar geleden nog goed was voor het gros (53,3%) van alle nieuw ingeschreven wagens.

Het verlies van diesel komt vooral benzinewagens en hybride benzinewagens ten goede, die intussen 72,6% van de markt afdekken. De laatste jaren hebben autoconstructeurs ingezet op het zuiniger maken van benzinewagens. Daardoor zijn die het verbruik van de dieselwagen stilaan gaan benaderen.

Tegelijk is het prijsverschil tussen diesel en benzine aan de pomp weggesmolten, doordat het gunstige fiscale regime voor diesel werd afgebouwd. Er duiken zelfs tankstations op waar benzine al goedkoper is dan diesel.

Kosta redactie