De Belgische euro

11 Maart 2018

de-belgische-euro-1De Belgische euromuntstukken worden de komende jaren niet langer in België gemaakt, maar in Utrecht door de Koninklijke Nederlandse Munt waar zo’n negentig mensen werken. Toch houden de Belgen een vinger in de pap, want de Nederlandse muntfabriek is in handen van de Herentalse Groep Heylen.

Het bedrijf wordt in Europa beschouwd als hét grootste private bedrijf dat munten slaat. Men slaat officiële munten voor zestig centrale banken. Wereldwijd zijn ze de nummer twee als men zich baseert op het aantal landen waarvoor men heeft gewerkt. Binnen de eurozone is de Munt zelfs de nummer één, met negen landen als referenties. Er is gewerkt voor alle centrale banken zonder nationaal munthuis, behalve Vaticaanstad, Monaco, San Marino en Andorra.

De Belgische munten zullen samen met munten uit Luxemburg en Jamaica worden geslagen. Eind vorig jaar werd deze wijziging beslist. Met de Koninklijke Munt van België verdween daarmee een staatssymbool. De reden daarvoor was besparing. Door de muntslag uit te besteden aan een private partner slaagt minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) erin om € 3 miljoen euro te besparen.


Kosta redactie