De beste wijnbars van Málaga

12 December 2020

de-beste-wijnbars-van-malaga-1Vanzelfsprekend heeft Málaga een lange wijntraditie, maar nog niet zo lang geleden waren de overbekende Casa Antiqua de Guardia en El Pimpi de enige gelegenheden die je als zodanig kon bestempelen (die zullen daarom in dit artikel dan ook niet besproken worden).

De wijn die je in de meeste horeca zaken kon bestellen was vooral middelmatige Rioja of  Ribera del Duero. De goedkope zoete wijnen uit de streek werden ´a granel´  (in plastic vaatjes) door de bodega´s aan de horeca ondernemers verkocht. Bij een goede wijnbar staat de kwaliteit en de breedte van de wijncollectie centraal.

Het eten komt, ook al is het vaak van uitstekend  niveau, op de tweede plaats. Je kunt er aan de bar zitten voor een goed glas wijn met of zonder een tapa dus zonder de heisa van een gehele maaltijd  in een restaurant. Málaga is een echte wijnstad geworden met een heel divers en kwalitatief uitstekend aanbod aan wijnbars.

De Málaga Wine Guide heeft vijf favorieten.

Vinoteca Bouquet

De meningen zijn verdeeld over de architectonische waarde van de nieuwe brede wandelpromenade op de drukke Alameda, maar de initiatiefnemers van Vinoteca Bouquet durfden tijdens de chaos van de metro aanleg hun kleine intieme wijnbar aldaar te openen. Met succes. Alle wijnen kunnen ook worden meegenomen.

Naast de wijnen uit alle windstreken van Spanje vallen ook op enkele wijnen uit Cadiz. Probeer vooral de wijnen van Forlong. Een prettig en belangrijk detail zijn de grote wijnglazen van heel fijn glas die  het drinkplezier verhogen. De keuken biedt een klein maar mooi assortiment van gastrobar kwaliteit. Maar ook voor alleen maar een glas wijn is iedereen welkom.

Vinoteca Bouquet, Alameda Principal 24


Anyway Winebar

Recht tegenover de Plaza de Toros bevindt zich Anyway Winebar, van de jonge enthousiaste ondernemer  David Camino. Samen met zijn vader heeft hij met met oog voor detail, een mix van modern en rustiek, een jonge, frisse wijnbar gemaakt. Probeer de witte Tragolargo 2018,  een ware smaakexplosie. De keuken is jong en modern.  De kwaliteit en de manier waarop de ´jamon iberico´ in Anyway Winebar wordt gepresenteerd is zoals men dat van een uitstekende ´cortador´(snijder van Iberico ham) mag verwachten en moet je beslist gezien en geproefd hebben.   

Anyway Winebar, Paseo de Reding 15 (tegen over de Plaza de Toros) 

Los Patios de Beatas

Los Patios de Beatas is de meest prestigieuze vinoteca van Málaga verscholen in het kleine straatje Calle de Beatas waar je zo aan voorbij zou lopen.  Bij binnenkomst tref je het bar gedeelte en de uitgebreide wijncollectie in de schappen. In het patio gedeelte bevindt zich het restaurant.

Los Patios heeft een uitgebreide nationale en internationale wijnkaart en het grootste aanbod in Málaga van kwaliteitswijnen die per glas kunnen worden besteld.  Beroemde Spaanse wijnen als Vega Sicilia (Ribera del Duero) en Clos Mogador (Priorat) staan op de wijnkaart.

Los Patios de Beatas, Calle Beatas 43

Araboka

Bij binnenkomst zul je Araboka meer een restaurant dan een wijnbar vinden maar aan de kleine bar of buiten op het terras ben je meer dan welkom voor een goed glas wijn. Araboka is een restaurant waar alles om wijn draait (naast het goede eten) en heeft een enorme collectie nationale en internationale wijnen.  Er is ook altijd wel een noviteit of rariteit in het aanbod als je er naar vraagt.

Araboka, Calle Pedro de Toledo 4


La Medusa

La Medusa is geen traditionele wijnbar maar volledig gespecialiseerd in mousserende wijnen zoals champagne en de Spaanse variant cava. Een indrukwekkende kaart met mousserende wijnen per glas biedt volop keuze. La Medusa staat tevens bekend om zijn uitstekende aanbod van diverse oesters en kaviaar (oa. uit Riofrio).

Het is dan ook de perfecte stop op een wijn- en tapastour voor een aperitief of een dessert met een glas mousserende wijn.  Probeer bijvoorbeeld de Recaredo Brut Nature Gran Reserva van bodega Recaredo (per glas te bestellen) gemaakt van 100% biodynamische geteelde druiven.  

La Medusa Calle Santa Maria 25


Nog enkele tips om van een goed glas wijn (en goede tapa´s) te genieten in de stad Malaga; El Templo de Vino;  Dit is eigenlijk een wijnwinkel, maar je kunt er ook elke fles uit de collectie openen en aldaar consumeren. El Carpintero, Casa de Manzanilla; voor de uitmuntende manzanilla per glas (en de heerlijke kroketjes). El Tinglao de Lagunillas;  Kleine charmante bar net buiten centrum achter de Plaza de la Merced met kleine collectie goede wijnen om mee te nemen of aldaar te consumeren.

Ron Haarman