De Bodeguero

28 Juli 2020

de-bodeguero-1Voluit heet hij; Ratonero Bodeguero Andaluz. (Andalusische rattenvanger). Dit is nog een relatief onbekend Spaans ras, dat oorspronkelijk werd gebruikt om ratten en muizen te vangen in de wijnboerderijen en sherry bodega’s van Andalusië. Hij is ontstaan doordat eind 17e eeuw  Engelse sherry handelaren de Smooth Fox Terriër mee namen, deze werd met diverse Spaanse rassen gekruist waaruit de Bodeguero is ontstaan.

In het begin werd deze leuke hoogpotige terriër alleen in Cádiz gefokt, maar inmiddels zie je hem in heel Spanje. Sinds het jaar 2000 is de Bodeguero in Spanje een officieel erkend ras, Internationaal is dit nog niet het geval,  maar dat zal slechts een kwestie van tijd zijn. Qua uiterlijk lijkt deze Spaanse knapperd een beetje op de Jack Russel, maar hij is qua karakter wel wat rustiger en evenwichtiger. Hij is grotendeels wit, zo was hij vroeger goed zichtbaar in de destijds nog van daglicht verstoken wijnkelders. Zijn kop is bruin met zwart (ook wel black&tan genoemd) met kleine hangoortjes met een knik. Je ziet ze tegenwoordig soms ook met iets meer tekening op de rug.

Met een schofthoogte tussen de 35 en 40 cm en een gewicht tussen de 7 en 9 kg is dit een mooi middelmaatje voor een hond.

Het is een heel slim, leergierig en behendig hondje, dat niet nerveus wordt als er niet uren per dag met hem wordt gewandeld, maar hij kan met zijn gespierde bouw wel makkelijk zulke wandelingen maken, en u doet hem hier zeker een plezier mee! Deze hond is ook een echte werkhond, dat betekent dat hij graag commando’s uitvoert en zich graag voor u inzet. Een hond als dit kunt u dan ook heel gelukkig maken met bijvoorbeeld circuit training of behendigheidsspelletjes.
Een leuk idee voor zowel baas als hond, u werkt samen en u krijgt hierdoor een zeer hechte band. Ook hier aan de Spaanse kust zijn er steeds meer honden scholen te vinden, die zulke circuit trainingen geven. In Nederland is er zeer veel variatie op dit gebied te vinden omdat dit steeds populairder wordt.

De Bodeguero houdt dus van het leven, en dat laat hij zien; hij is sportief, heel vrolijk,  maar ook zeer zachtaardig en aanhankelijk van aard. Dat is een leuke combinatie; na een lekkere wandeling of een spelletje met de bal, kruipt hij dus net zo lief gezellig en tevreden bij u op schoot. Het is een hondje dat vrolijkheid in huis brengt en ... hij staat niet bekend als een blaffer, wat een fijne bijkomstigheid is.
Met kinderen is de Bodeguero ook prima, doordat hij speels en zachtaardig is, zullen de kinderen een lief speelkameraadje aan hem hebben, waar ze zich niet mee zullen vervelen.

Qua gezondheid is dit over het algemeen een hond met heel weinig klachten. Dit komt natuurlijk doordat er nog niet zoveel met ze gefokt is. Ze kunnen dan ook makkelijk een leeftijd van 16 jaar behalen. Ze hebben een gladharige vacht, die niet veel verzorging nodig heeft.
Af en toe eens goed borstelen volstaat voor deze Spanjaard.
Klinkt als een ideale hond, heeft dit ras dan helemaal geen nadelen? Nou ja, het is van oorsprong een jachthondje, dat betekent, dat als u hem net heeft, het verstandig is om niet meteen zonder riem met hem een bergwandeling te gaan maken, maar om hem eerst eens los te laten in een omheind gebied, om te kijken hoe hij reageert. Ook wordt voor dit type hond eerder een zgn. harnasje of tuigje aanbevolen dan een riem met een halsband zodat hij, zeker in het begin, niet uit zijn halsband kan ontglippen als zijn jacht instinct de kop op steekt. Maar dat geldt eigenlijk voor elke jachthond en al helemaal als deze uit een opvangcentrum komt.

Persoonlijk zal ik dit ras niet snel aanbevelen als u helemaal niet van wandelen houdt, daar is ‘ie toch net een tikkeltje te sportief voor.

Odette Gijswijt
www.domino-dogs.com