Aan de Costa nét zo lekker slapen als thuis - Deel 3: De boxspring is van óns!
12 December 2018Vraag een willekeurige Spanjaard wat een boxspring is en je krijgt direct een fronsende blik en een ‘lo siento, ni idea’. Net zoals het waterbed is de boxspring een typisch Noord-Europees slaapsysteem waar de Spanjaard nog niet echt aan wil en waarom wij dus in Spanje echt op zoek moeten naar deze voor ons ó zo heerlijke slaap-combinatie. Ik zal u uitleggen waarom…
Spaanse logica versus Nederlandse logica
Spanjaarden kennen als bedbodem niet meer dan een base-tapizada (een met stof beklede plank op poten), de canapé abatible (een box met opbergruimte met voornoemd beklede plank of lattenbodem die middels een hydraulisch systeem makkelijk kan worden geopend en gesloten) en een simpele lattenbodem op pootjes. Dat is het, en wellicht dat u als huurder of bij gebrek aan meerdere opties bij de Spaanse beddenwinkel hier ook op ligt. Spanjaarden zien de bedbodem letterlijk als ‘de bodem’ en volgens hen moet de matras ‘het werk verrichten’. Vanuit deze visie wordt door de Spanjaard graag meer geld uitgegeven aan de aanschaf van het nieuwe matras en is de bodem vaak een ondergeschoven kind. Zelfs de canapé abatible, die toch in heel fraaie uitvoeringen te koop zijn, mag niet al te veel kosten: men wil een plank waar het matras op kan en bergruimte voor schoenen en het bedtextiel voor de overige 3 seizoenen, klaar. Vergeten wordt dat door de progressieve tegendruk van een platte bodem het matras eerder onderhevig is aan slijtage, omdat het matras inderdaad in zijn eentje het werk moet verrichten.
Wij Nederlanders besteden bij de aanschaf van een nieuw bed gelijke aandacht aan onze beddenbodems en aan onze matrassen. We zien ze functioneel alsook esthetisch als een geheel. En terecht: een boxspring is als een goed huwelijk: met een boxspring-onderstel heb je in principe al voor 50% je slaapgenot gekocht: het is eigenlijk al een matras op pootjes en het zorgt ervoor dat het matras goed meeveert en de ventilatie is uitstekend. Bijkomend voordeel is dat de levensduur van het matras aanzienlijk wordt verlengd door die meevering. Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk dat het gewoon heerlijk ligt.
Geschiedenis van de boxspring
Nadat begin van de 19e eeuw het gietijzeren springbed was uitgevonden, is deze uiteindelijk uitgegroeid tot de bouw van het spiraalveer bed. Door deze bedden te combineren met binnenveringsmatrassen, kunnen we spreken van de eerste dubbel verende combinaties. Door uiteindelijk deze matrassen te combineren met een houten of stalen frame, ontstonden er de eerste type boxsprings (letterlijke betekenis = doos met veren). Deze type boxsprings werden met name veel gebruikt in Engeland en Amerika. Na de Tweede Wereldoorlog en met de daarop volgende welvaart, kwam de Nederlandse bevolking steeds meer in contact met deze comfortabele manier van slapen. Toen de Nederlandse hotellerie zich ook steeds meer internationaal ging oriënteren en dus ook steeds meer boxspringcombinaties ging plaatsen, werden deze ruimschoots bekend, ook voor de Nederlander die in eigen land zijn vakantie vierde. Met recht wordt de naam boxspring dan ook vaak vervangen door ‘hotelbed’.
De boxspring van nu
Tot op de dag van vandaag zijn boxsprings een van de meest gebruikte slaapsystemen. Het uitgangspunt, vering op vering, is onveranderd gebleven. Het Bonell-binnenveringsysteem van vroeger -grote klassieke ijzeren veren aan elkaar gevlochten - is eind vorige eeuw grotendeels vervangen door het pocketveersysteem: kleine veertjes, afzonderlijk in hoesjes verpakt. Dit zorgt voor een meer nauwkeurige ondersteuning van het lichaam. De betere boxsprings zijn zowel in de box als in het matras uitgerust met een kern van 250 tot 400 pocketveertjes per m2, stevig verpakt in koudschuim en hebben als topping natuurlijke lagen zoals bijvoorbeeld wol, paardenhaar of natuurvilt met een goed ventilerende tijk. Voor een tweepersoons variant wordt het meest gebruik gemaakt van twee afzonderlijke, aan elkaar geschakelde boxen en matrassen, om een zo individueel mogelijk slaapcomfort te verkrijgen en om vroegtijdige kuilvorming te voorkomen. Om het toch ultiem als een tweepersoons bed te ervaren en om het comfort te verhogen wordt over de twee matrassen vaak een matrasdek (topper) geplaatst uit één stuk. Traagschuim-toppers (Nasa-foam) worden het meest verkocht. Een mooi hoofdbord in dezelfde kleur en stof van de boxen maken je boxspring helemaal áf en zo heb je niet alleen een goed bed, maar ook nog eens een prachtig meubelstuk in je slaapkamer!