De Chihuahua

15 September 2020

de-chihuahua-hondenras-1De Chihuahua is het kleinste hondenras ter wereld. Hij vindt zijn oorsprong in Mexico, en dankt zijn naam aan het gebied Chihuahua in het noorden van Mexico. Rond 1850 werd dit hondje gezien in Amerika, en pas zo’n 50 jaar later, namen toeristen dit kleine hondje mee naar Europa.

De Chihuahua meet zo’n 15 a 25 cm en heeft een gemiddeld gewicht tussen 1,5 en 3 kg. Bekend is dat de hondjes vroeger rond de 5 kg wogen, maar dat zij steeds kleiner zijn gefokt, dit heeft helaas ook tot enkele gezondheidsklachten geleid. Zo hebben de te kleine exemplaren bijvoorbeeld vaak last van vocht (en dus druk) in het hoofdje wat zeer akelige hoofdpijn klachten geeft.

Hij komt voor in uiteenlopende kleuren, de meest voorkomende zijn bruin, chocolade, rossig, wit, zilverrood, grijs en zwart. Gemêleerd en effen van kleur. We kennen 2 uitvoeringen; de kortharige- en de langharige variant. De kortharige heeft een gladde vacht en is vaak ook wat feller van karakter. De langharige, heeft zogenaamde franjes aan de staart en een flinke kraag in de nek. De staart wordt met een krul, over de billen of over de rug gedragen.

De vacht dient zeker 2 keer in de week geborsteld te worden met een zachte borstel. Maandelijks een bad is prima, maar goed afdrogen, want deze kleine schatjes kunnen zeer snel kou vatten!

Qua vorm hoofd, bestaan er ook 2 variaties, het hoofdje heeft ofwel een appelvorm of het lijkt op het hoofdje van een hert.
De oogjes zijn ietwat bol maar alert, en de oortjes zijn altijd rechtopstaand en puntig, ook hebben ze een puntig neusje.

De Chihuahua kan behoorlijk oud worden, en heeft een levensverwachting tussen de 14 en 20 jaar. Het is belangrijk om de hond meerdere keren per dag kleine porties eten te geven, met name kleine brokjes. Het gebit is namelijk een zwakke plek van dit ras. Ze hebben snel last van tandplak, wat uiteindelijk tandsteen wordt. Regelmatig poetsen is erg belangrijk voor deze  hond.

Als kleinste hondje ter wereld, moet je natuurlijk wel dapper zijn, en dapper, dat is de Chihuahua zeer zeker. Hij is levendig, slim, leergierig, toegewijd en soms ietwat overmoedig. Dit hondje past het beste bij een baasje die hem ook echt hond laat zijn, en hem goed kan opvoeden. Want laat u niet misleiden door het haast speelgoed-achtige uiterlijk van dit hondje;  hij heeft een groots karakter. Indien goed opgevoed en gesocialiseerd heeft u een hele leuke aanhankelijke speelse gezelschapshond aan de Chihuahua. Niet goed opgevoed, kan hij bijv. erg blafferig of eenkennig zijn. Hij hecht erg aan zijn baasje(s) en wordt niet graag alleen gelaten. Gelukkig kunt u dit hondje wel overal mee naar toe nemen.

Met kleine kinderen is het natuurlijk altijd even oppassen, de Chihuahua heeft een lief maar temperamentvol karakter, en is geen stukje speelgoed. Ook is hij door zijn kleine bouw wel wat kwetsbaar.

We zien, in tegenstelling tot in Nederland, in Spanje regelmatig Chihuahua’s in de asiels zitten. Een van de redenen is, dat ze als speelgoedhondje voor de kinderen worden aangeschaft. Als de nieuwigheid ervan af is, wordt het hondje weg gebracht.

Of nadat er veelvuldig te ruw met de hond gespeeld is, en de Chihuahua van zich af heeft gebeten ( ter waarschuwing) wordt de kleine viervoeter ook naar het asiel gebracht. Waarmee ik wil zeggen; mocht u de aanschaf van een hondje van dit ras overwegen, dan loont het om een lief exemplaar uit een (Spaans) asiel te halen. Een dankbaarder hondje zult u niet vinden.

Odette Gijswijt
www.domino-dogs.com