de-culinaire-erfenis-van-de-arabieren-1 De culinaire erfenis van de Arabieren

4 December 2017

Na de verovering van een groot deel van Spanje deed de luxe zijn intrede in Al-Ándalus. Deze streek werd toen zo genoemd door de Arabieren en er heerste tot dan een Spartaans leven.
De veroveraars introduceerden openbare baden, gingen gekleed in dure stoffen en geurden naar etherische oliën. Zo brachten de Arabieren ook hun kennis van de geneeskunde over, drukten hun stempel op de architectuur en vervaardigden keramiek.

Hun kookkunst diende niet alleen om de honger te stillen maar vooral om hun smaakpapillen te prikkelen. Dit kwam vooral tot uiting in hun zoete gerechten.
Bemestingsmethoden en hoog ontwikkelde irrigatiesystemen werden in de landbouw geïntroduceerd.
Nieuwe, voor de Spanjaarden onbekende gewassen, werden geteeld. Van de Perzen die al handel dreven met China en India, betrokken ze rijst, suikerriet en aubergines. Honingmeloenen haalden ze uit Egypte, watermeloenen uit Afrika en vijgen uit Constantinopel.
Wat ze ook nog meebrachten van hun veroveringstochten waren abrikozen, kweeperen, johannesbrood, amandelen, pistachenoten, dadels en koffie.
Conserveringsmethoden, zoals het inmaken van vruchten in honing en het drogen van vruchten, werden ontwikkeld tijdens hun grote tochten.

 

de-culinaire-erfenis-van-de-arabieren-2

Een groot deel van de rijkdom van de Spaanse keuken hebben we te danken aan de Arabieren

In de keuken van Al-Ándalus speelden kruiden en specerijen een belangrijke rol. Erg populair waren koriander, saffraan, komijn, basilicum, gember, munt, anijs en jasmijn. Ook amandelen, pistachenoten, pijnboompitten, sesam en tamarinde waren populair.

Veel woorden in de Spaanse taal herinneren aan het feit dat de teelt van tal van gewassen op het Iberisch schiereiland door de Arabieren werden ingevoerd.
Veel woorden beginnen met het Arabisch lidwoord al- of a- zoals almendra (amandel), alcachofa (artisjok), azafrán (saffraan), azúcar (suiker), arroz ( rijst) en aceite (olie).

 

Vis en vlees werden gecombineerd met vruchten en kruiden

Schapen-en lamsvlees werden als eiwitbron gebruikt door de Arabieren. Ze hadden zich in hun kookkunst laten inspireren door koks uit Perzië en Egypte. Vis en vlees werden met vruchten, specerijen en kruiden gecombineerd en ze bedachten gerechten als schapenvlees met abrikozen, tonijn met morellen, stokvis met sinaasappel en lamsvlees met een saus van komijn of munt.

De nu in Spanje zo populaire rijstpudding met honing, amandelgebakjes, koekjes, kweepeergelei en gevulde dadels met amandelen, zijn indertijd ook geïntroduceerd door deze veroveraars.

Al raakten veel culturele verworvenheden van toen in vergetelheid, de kunst van zoetigheid bereiden is niet verloren gegaan.
Zo weten we ook waarom de Spaanse keuken nog altijd zo puur en eenvoudig is!

De typische kruiden, membrillo (kweepeergelei), olijfolie en andere typische delicatessen uit Andalusië kun je in Nederland en België online bestellen bij de Spaanse winkel.

Dirk Tibax